Tűzparancs kiadva, célkeresztben a Magyar Tudományos Akadémia


Palkovics László megmutatta, a NER nem nyugszik, amíg ki nem végzi a szabad tudományos életet is. Egy kutató elmondása szerint az akadémia lopakodó, settenkedő átalakítása zajlik.

Lassan hónapok óta terrorizálja a Magyar Tudományos Akadémiát a Palkovics László nevével fémjelzett Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az Orbán-rezsim által kirobbantott háború igencsak szimbolikus: a CEU elüldözése után most az MTA jogköreinek és kutatási szabadságának megnyirbálása következik. Valójában ebben semmi meglepő nincsen, ha azt vesszük, hogy a mind inkább autoriter rendszerekben ez „szükségszerűen” bekövetkezik előbb vagy utóbb. A magyar kormány most ért el ehhez a mérföldkőhöz. Talán a legnagyobb probléma, hogy a társadalom jó része nem is érti, miért rendkívül súlyos, tragikus és gonosz lépés ez, hiszen valljuk be, nem sokunknak van kapcsolata az MTA-val.

Anno Palkovics Lászlótól – ezek szerint naiv módon – sokan mást vártak, amikor a sorozatos botrányokkal terhelt felsőoktatásért felelős államtitkári posztja után a közoktatási feladatokat is átvette elődjétől, Czunyiné Bertalan Judittól 2016-ban. Rövid idő alatt bebizonyította, hogy hű káderként esze ágában sincs valódi szakmai párbeszédet kialakítani és tárgyalásokat folytatni a pedagógus szakszervezetekkel. Nem sokra rá Orbán megtette a negyedik kormányában az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjévé.

Ilyen minőségben osztja most az észt, miközben a kormány elképzeléseinek megfelelően az MTA alapfinanszírozásának megszüntetésével igyekszik maga alá gyűrni a kutatókat Palkovics, aki egyébként Széchenyi-díjas magyar gépészmérnökként és egyetemi tanárként maga is a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az viszont mindenképpen pikáns, hogy egy friss cikkből kiderül, még az Innovációs és Technológiai Minisztérium saját háttéranyaga sem támogatja Palkovics László tervét az Akadémia alapfinanszírozásának megszüntetéséről.

Érdemes kiemelni, hogy a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai nemrég Akadémiai Dolgozók Fóruma néven létrehoztak egy alulról jövő kezdeményezést, amelynek célja, hogy információt juttasson el az MTA ötezer munkavállalójához és a közvéleményhez is az MTA átalakításáról. A szervezet hétfőn háttérbeszélgetést tartott a sajtó munkatársai előtt, ahol kifejtették: azért hozták létre a fórumot, mert azok, akiknek az egzisztenciáját érinti az MTA átalakítása, eddig alig kaptak lehetőséget a megszólalásra. Kiemelték, hogy nem a vezetők állásfoglalását, hanem a dolgozók véleményét képviselik, céljuk pedig az MTA egysége és autonómiája melletti kiállás. A beszélgetésben több kutatóközpont képviseltette magát, ám a résztvevők nem akarták, hogy a nevüket feltüntessék.

Az Akadémia tagjai által csak Palkovics-tervként emlegetett ötlet – amely áprilistól kényszerítené az MTA-ra a „projektalapú működést” – nem a tudományról, hanem az innovációról szól, így nincs igazi szakmai megalapozottsága. Az egyik kutató elmondása szerint nagyon kevés információt kapnak arról, mi történik körülöttük, ami miatt úgy érzi, az akadémia lopakodó, settenkedő átalakítása zajlik. Egy másik kutató kiemelte, az átalakítás célja sokkal inkább a politikai kontroll és a centralizáció, ami pedig nem a tudomány fejlesztését szolgálja. Egy tudományos munkatárs úgy véli, ha elvonják az alaptámogatást, az biztosan nagy veszteséget okoz mind az agykutatásnak, mind pedig a Balaton-kutatásnak. Projektekből ugyanis bizonyos dolgok nem finanszírozhatók, csak az alaptámogatásból.

A 21. század Magyarországa egy súlyoson sérült, keletre sodródó csatlósállamként írható le, amit a csúcsra járatott propaganda ural, félelemet és gyűlöletet szítva a társadalom különböző rétegei között. S amíg mi gyűlölködünk, addig a NER-zsoldosok mindent ellopnak és elrabolnak. A jövőnket is, mind anyagi és erkölcsi, mind pedig szellemi értelemben.