2,6 milliárddal tartoznak a kamupártok - nyugi, pár ezer forintot már behajtott a NAV

A tiszavirág életű formációk súlyos milliókat nyelnek el, többnyire örökre, miközben rontják az ellenzék esélyeit. Nem nehéz rájönni, miért nem ellenőrzik és büntetik őket szigorúbban.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy ezek az iparszerűen létrehozott pártok mennyit ártottak az ellenzéknek politikailag, de kíváncsi voltam, hogy mekkora pénzben kifejezhető kárt okoztak

 - mondta a 444-nek Szél Bernadett, aki a kamupártokkal kapcsolatos hatósági eljárásokról érdeklődött.

A NAV által indított végrehajtási eljárások egy esetben, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt estében vezettek eredményre 8169 forint összeget érintően

- hangzik a NAV válaszának egy sokatmondó része.

A portál egyébként kiszámolta, hogy ez az összeg a kamupártok teljes tartozásának 0.00031296170075731963 százaléka.

Az állami pénzt és az ellenzéki szavazatokat is viszik az ilyen képződmények, főként utóbbi motiválhatta Orbánékat, amikor a 2010-es győzelmet követően, előrelátó módon olyan választási rendszert hoztak létre, mely lehetővé tette a kamupártok elterjedését, nem csoda, hogy a számuk azóta is, választásról választásra emelkedik.

Sokan talán nem is tudják, de az állam jelöltenként egymillió forintot ad kampányra az összes olyan politikai formációnak, amelyik képes összeszedni az induláshoz szükséges mennyiségű aláírást. Csalni pedig nagyon könnyű, mert a papírokat éppen olyan alapossággal ellenőrzik, mint ahogyan aztán a tartozásokat igyekeznek behajtani - nagyjából sehogyan.

Ezért aztán könnyedén előfordulhatnak olyan elképesztő helyzetek, amiket a 444 is összegyűjtött:

  • A 2018-as választásra egy sor olyan párt igényelt százmilliókat a kampányra, amik 2014-ben is hasonló méretű összegeket vettek fel, majd 0,1-0,2 százalékos eredményt értek el, és nem mindig tudtak elszámolni a pénzeikkel.
  • A 2014-es választás után az ÁSZ még feljelentett egy sor kamupártot, amiért azok nem tudtak elszámolni a kampánytámogatással, de az ügyészség szép csendben megszüntette az eljárások egy részét. A 2018-as választás után annyit változott a helyzet, hogy az ÁSZ már nem is ellenőrzi a kamupártokat.
  • Míg 2010-ben összesen hat párt tudott országos listát állítani, addig 2014-ben már 18, 2018-ban pedig 23 párt volt képes erre, köztük olyanok is, akiknek logójuk sem volt, és egyébként sem végeztek érdemi politikai tevékenységet az állami támogatás felvételétől eltekintve.

Egészen véletlenül, amikor az „indokolt”, az ellenzéki pártokhoz nagyon hasonló nevet választanak, ezzel megtévesztik a szavazókat, ez a fegyver különösen értékes a Fidesz számára azokon a területeken, ahol nem számítanak favoritnak. Ennél is konkrétabb és szánalmasabb, jellemzően kormánypárti húzás a kamujelöltek indítása, ők valamilyen furcsa véletlen folytán rendre az esélyes ellenzéki jelölthöz hasonló, vagy azokkal teljesen megegyező nevet viselve hoznak hasznot a hatalom számára. A mesterségesen létrehozott formációk ezért bizonyára 2022-ben is zökkenőmentesen folytathatják majd „áldásos” tevékenységüket.

A legtöbb kárt azonban minden kétséget kizáróan a legnagyobb kamupárt okozza, amely kormányzás helyett saját környezetének gazdagodásával, bűnözők bújtatásával, a jogállamiság leépítésével, a sajtószabadság, a szabad véleménynyilvánítás eltiprásával, gyűlöletkeltéssel, megfélemlítéssel, és hatalmának minden eszközzel való fenntartásával foglalkozik.

OrbanRohogos_comicstyle