Előre küldtek néhány sallert Orbánnak Washingtonból!

Orbán jól tudja, hogy Magyarország olyan szövetségi rendszer részese harminc éve, amelyet még ő és Putyin nevű ex-KGB-s haverja sem tud a magyar emberek fejében egyik napról a másikra lebontani. Orbán ravaszdi kétarcú politikája, a bizáncias Kelet felé történő közeledés most azonban egy olyan határt ért el, ami az amerikaiaknál is kicsapta a biztosítékot és Európában is szemet szúrt. Mike Pompeo nem szívélyes baráti látogatásra érkezett Magyarországra, hanem azért, hogy helyrepofozza Orbánt, Európa legkorruptabb politikusát, aki Putyin európai falovából egyre nyíltabban az orosz érdekek első számú kiszolgálójává vált Európa közepén. Orbánt feltehetően csak azért nem hívták házhoz a pofonért, mert nem akarták, hogy a magyar kormányfő esetleg - az itthoni dezinformációs propagandagépezettel kezében - politikailag profitáljon egy washingtoni látogatásból, mondván, hogy lám-lám Orbán már olyan megkerülhetetlen politikussá vált, hogy mégiscsak fogadni kellett Washingtonban. Biztos, ami biztos az amerikai külügy kiadott egy meglehetősen szigorú közleményt, vagyis előre küldtek tájékoztatásként néhány sallert, nehogy megtévessze a magyar embereket a diplomácia vakuvillantásos világának, kényszeredetten parolázó mosolygása. Mike Pompeo pedig majd személyesen is kioszt az áruló politikát folytató Orbánnak néhány csicskalángost, csak a miheztartás végett.

Az amerikai látogatás szimbolikus üzenete valójában Moszkvának és az ahhoz egyre inkább közeledő Orbánnak egyaránt szól, leszögezve az Egyesült Államok elköteleződését a közép-európai régió iránt. Az előzetesen kiadott amerikai kormányzati közleményből arra következtethetünk, hogy az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo számon fogja kérni Orbánt a kiszámítható jogi környezetet elbizonytalanítása, a sajtószabadság folyamatos szűkítése és a mindent elárasztó korrupció, illetve az orosz és kínai befolyás erősödése, valamint az illiberális állam kiépítése miatt, de nyilván Magyarország egyoldalú -a magyarság történelmi érdekeivel totálisan ellentétes - oroszoktól való energiafüggése és fegyverbeszerzése is szóba kerül majd.

A jelek szerint Orbán amerikai fegyvervásárlással próbál mea culpázni és meghívatni magát Washingtonba. Ez azonban már nem biztos, hogy elegendő lesz az amerikaiak számára...