Ezeknek a politikusoknak nincs megfelelő szakképesítése

Ezeknek a politikusoknak nincs megfelelő szakképesítése
Fotó: zsurpubi.hu

Egy jó állás megcsípéséhez iskolai végzettség és nyelvtudás szükséges. Kivéve, ha az ember politikusnak áll. Az Orbán-kormányban a korábbi gyakorlattól eltérően már diploma nélkül is lehetett valaki miniszter. Mostanában pedig egyre több (gáz)szerelő sündörög a párt körül.

Szakirányú végzettség - az adott területen szerzett gyakorlati tapasztalat, ez a leggyakoribb kritérium, amit egy álláshirdetésben olvashatunk. Mi a helyzet ezekkel a feltételekkel a kormányzati szférában? Megnéztük, hogy ki, milyen végzettséggel, tapasztalattal dönt hazánk és életünk fontos kérdéseiről. A miniszterek egy adott szakpolitikai területen tevékenykednek, vagyis a választók részéről minimális elvárás, hogy legalább diplomával rendelkezzen egy-egy szaktárca első embere. Erre a szempontra a rendszerváltás után egymást váltó kormányok is ügyeltek. Emlékezetes, hogy az első Orbán-kormányban is Deutsch Tamás csak azután foglalhatta el a sportminiszteri posztját, miután diplomát szerzett.

Simán csak érettek – vagy még azok sem

A második Orbán-kabinet esetében ez már nem volt kritérium a kinevezéseknél.

A kulcsfontosságú Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot irányító Németh Lászlónénak nincs diplomája. A 2014-es választások után az egykori tárcavezető Orbán Viktor megbízottjaként tevékenykedett, feladata a miniszterelnök munkájának személyes tanácsadással történő támogatása volt pénzügyi, pénz- és tőkepiaci, illetve a pénzügyi közvetítőrendszert érintő kérdésekben. 

Hónapokig kereste a sajtó a miniszterelnöki megbízott, Farkas Flórián érettségijét. Először az Oktatási Hivatal sem találta ennek nyomát, majd azt közölték, hogy mégis rábukkantak arra, hogy a Budakalász Gimnázium esti tagozatán, 2001-ben lezárta középiskolai tanulmányait a Fidesz romaügyekkel megbízott politikusa. Életrajza szerint az ELTE politológusképzésén 2005-ben diplomát szerzett. Farkas kerüli a nyilvánosságot, mióta felvetődött, hogy nem tud elszámolni a Híd a Munka Világába-program kapcsán 1,6 milliárd forinttal. 

Kitart a hátszél

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter bár rendelkezik diplomával, de az agrárium irányításához szükséges szakmai végzettséggel és tapasztalattal nem. A Karcagi Gépgyár Rt. jogi előadói, Karcag polgármesteri székén át vezetett a karrierje 2010-ben a vidékfejlesztési, 2014-től a földművelésügyi miniszteri posztig. Parlamenti képviselőként sem találhatunk agrárszakmai felszólalásokat tőle. A hírek szerint a Fidesz szolnoki vonala és Orbán Viktor felesége segítette a boldogulását. Ami a miniszteri tevékenységét illeti: végig asszisztált a birtokpolitikai viszonyok brutális, politikai színezetű átrajzolásához és ahhoz, hogy az Ángyán József által kidolgozott vidékstratégiát sutba vágja a kabinet. Cserébe túlélte a Kiss Szilárd-botrányt, a korábbi moszkvai agrárattasé nemzetbiztonsági kockázatot jelentő húzásait, a vízummutyiját is. 

Nem maradtak a kaptafánál

Zsigó Róbert eredetileg cukrászként végzett 1986-ban, tíz évvel később érettségizett, majd a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési Karán személyügyi szervező végzettséget szerzett. Baja polgármestere volt, de a Fidesz szóvivőjeként szerzett országos ismertséget. 2014 júniusa óta a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, noha csak cukrász múltja alapján köthetjük ehhez a szakterülethez. 

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán, autógépész szakon végzett. Az oktatás legfelsőbb szintjén tevékenykedett a Kecskeméti Főiskola stratégiai rektorhelyetteseként, a BME Közlekedési Karán a gépjárművek tanszék vezetője volt. Palkovics elsősorban a járműgépészetben a tudományos, kutatási, fejlesztési területen szerzett elismeréseket tudásával, vagyis az iskolarendszer egészét átfogó szakmai gyakorlata nincs meg az oktatásszervezés, irányítás területén. 

Semmi sem baj, ha van kezes

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár történelem-könyvtár szakon szerzett főiskolai diplomával, tanári tapasztalattal irányítja szakterületét. Személye annak kapcsán került az érdeklődés fókuszába, hogy egy, magához hasonlóan szintén Zala megyéből érkező személyt (Kanzsalics Esztert) nevezett ki a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főigazgatójának, akinek szak- vagy felnőttképzéssel kapcsolatos végzettsége, illetve szakmai tapasztalata sincs. Életrajza szerint igazgatásszervező, szakközgazdász és jogi diplomákkal rendelkezik, ám a rábízott területen elsősorban oktatási ismeretekre lenne szüksége, hogy a munkaerő-piac számára megfelelő számban és felkészültséggel bíró munkavállaló álljon rendelkezésre. Amikor a Magyar Nemzet újságírója a kinevezés indoklásáról kérdezte Lázár Jánost a kormányinfón, az hangzott el, hogy Cseresnyés Péter kezességet vállalt az új főigazgatóért.

Szintén alapvetően más területről érkezett, mérnök, könyvvizsgáló és vadgazda szakmérnök végzettséggel rendelkezik Szabó Zsolt, akit fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárnak neveztek ki.

Nana, újabb gázszerelő sündörög a Fidesz körül

A fideszes politikusok közül nincs diplomája a párt frakcióvezetőjének, Kósa Lajosnak. 1988 óta nem teljesítette a megszerzéshez szükséges összes feltételt, csupán abszolutóriumig jutott. A Fidelitas korábbi elnöke, Ágh Péter parlamenti adatlapja szerint állam- és záróvizsgát tett az egyetemen, de még nem szerzett diplomát. 

Bánki Erik, aki jelenleg az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöki székében ül, külkereskedelmi áruforgalmi felsőfokú szakképesítést szerzett, illetve felnőttképzésben közgazdász tanulmányokat folytatott. Szintén érettségi a legmagasabb végzettsége Bíró Márknak, aki kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskolát végzett el, Petneházy Attila pedig színészetet tanult. Boldog István eredeti szakmája szerint mezőgazdasági gépszerelő, Hirt Ferenc villanyszerelő. Firtl Mátyás általános gépésztechnikusnak tanult, Pócs János víz- és gázszerelő, míg Simonka György mezőgazdasági technikusi végzettséggel rendelkezik.