Az ország, ahol a gyűlölet az oxigén

Az ország, ahol a gyűlölet az oxigén

Ahol az ország vezetője és annak bármire kapható klientúrája abból profitál, így abban érdekelt, hogy az ember lelkének legmélyebb bugyraiban szunnyadó, legrosszabb tulajdonságokat csalogassa felszínre. Ahol a politikai vezetés becsapva a tudatlanabb rétegeket és cinkossá téve a megvásárolható véleményvezéreket az emberek zsigeri félelmeire alapozza hatalmát. A hely, ahol a személyi kultusz és a propaganda által megbabonázott paranoiás rajongótábor tagjai képesek már nem „csupán” idegen bűnbakokat gyűlölni, de saját családtagjaik ellen fordulni, leárulózni, ha a vezér érdekei ezt kívánják. Az ország Európa közepén, ahol a kormányfő és családja annak köszönhetően gazdagodik, hogy megosztja és zsebre vágja azt, aminek már réges-régen egységesnek kellene lennie: a magyar nemzetet.

Mióta világ a világ, jól tudjuk, hogy az ember természetét megmérgezi a hatalom. Az emberek lelkét a hittől fosztják meg a hazugságok. A szívet pedig a szeretettől vágja el a gyűlölet. Frans Timmermans egyik legfájóbb igazsága az volt, amikor erről beszélt, amikor kimondta azt, amit minden európai állampolgár, minden épeszű kívülálló láthat, ha őszintén és józanul szemléli ezt az országot, ezt a nemzetet és Magyarország vezetőit. Kijózanító pofonként csattant az igazság, hogy a mi hazánk vezetője egy olyan ember, aki a kicsinyes és pitiáner, személyes érdekei miatt feláldozza a saját - történelem által kapott - idejét és felhatalmazását. Aki lehetett volna nemzeti hős, aki szakíthatott volna a megosztás álnok politikájával, aki erősíthette volna a honfitársaiban mindazt, ami jó, de ehelyett inkább a harácsolást és az egyeduralom hajszolását választotta.

Egyes politikusoknak szükségük van ellenségre, ellenségképre, mint, ahogyan az embereknek oxigénre van szüksége, hogy élhessenek. Nekem nem kell ellenség, én nem akarok senkit gyűlölni. A politikában előfordul, hogy bizonyos emberek nem értenek egyet, de ők ellenfelek és nem ellenségek.

- mondta Orbánnal kapcsolatban az Európai Bizottság alelnöke.

És tudjuk - legbelül minden értelmes ember felfogja - , hogy ennek az európainak - a "fehérek közt" - igaza, végtelenül igaza van. Vajon milyen lehet egy olyan országban felnőni, egy olyan országban gyermeket nevelni és egy olyan országban nagypapának és nagymamának lenni, ahol az ország első emberének így, ilyen egyszerűen és békésen szemléli a világot?

(Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)