A NER megint őrült pénzszórásba kezdett

Általános tapasztalat és tény, hogy az autoriter rendszereket irányító, nagyzási hóbortban és üldözési mániában szenvedő vezetők imádják a látványos, monumentális építményeket, a sokszor szemet gyönyörködtető, ám még több esetben teljesen fölösleges és érdektelen, a köz javát egyáltalán nem szolgáló beruházásokat.

Nincs ez másképpen Orbán Viktorral sem, akinek a sport iránti rajongásából sok minden levezethető ebben az országban: elég csak a totálisan értelmetlen felcsúti kisvasút megépíttetésére, a végtelen mennyiségű közpénzzel kitömött felcsúti focicsapatra, a csillagászatinak számító, több mint 140 milliárd forintos összköltségből megvalósult vizes világbajnokságra, a 2021-ben itthon megrendezésre kerülő, már most 50 milliárdos büdzsét feszegető, Semjén Zsolt nevével fémjelzett vadászati világkiállításra, vagy a 2023-ban Budapesten tartandó atlétikai világbajnokságra gondolni, amelynek költségei vélhetően még a vizes vébénél tapasztalható pénzszórást is túlszárnyalják majd.

Úgy tűnik, a focistadinok után hamarosan jöhetnek a teniszstadionok! A hvg.hu információi szerint százmilliókat szánnának nemzetközi tenisztornák megrendezésére: a tervek szerint 2019 és 2023 között minden évben nemzetközi tenisztornát rendezne a kormány, amelyek egyenként mintegy 250 millió forintba kerülnének. Az elképzelés az, hogy a III. kerületi Királyok útján lévő Római Teniszakadémián rendeznénk meg a Hungarian Grand Prix WTA International női szabadtéri tenisztornát, emellett egy friss kormányrendelet alapján kedvenc emberminiszterünknek, Kásler Miklós doktor úrnak tárgyalnia kell az ATP World Tour férfi tenisztorna megrendezéséről is. Csak az idei évre 370 millió forintot szán a kormány.

Az a nem mellékes körülmény, hogy Magyarországon nincs a nemzetközi versenyek követelményeinek megfelelő teniszstadion, illetve hogy az eddigi versenyek is ideiglenes helyszíneken, mobillelátók beépítésével zajlottak, valószínűleg senkit nem érdekel a kormányzatban. Lényeg, hogyha mondjuk Szijjártó Péternek kedve támadna két futsal edzés között teniszezni is egy kicsit, boldogan kereshesse fel valamelyik méregdrága teniszcsarnokot. Szintén a HVG írta meg, hogy milliárdokat ad a kormány a határon túli vallásos könnyűzene felvirágoztatására. A legutóbbi kormányhatározatban megjelent közlés szerint idén és a következő években is évi 905 millió forintot ad a kormány „a vallásos könnyűzene alkotói kiteljesedését elősegítő rendszerek” kialakítására és fenntartására, az ilyen zene „társadalmi kiteljesedését elősegítő rendszerekre” pedig idén 800 milliót. A cél a Kárpát-medencei vallási hagyományok megőrzése, valamint „életben tartása és élővé tétele”.

Hogy ez pontosan mi akar lenni, nem értjük, de nyilván nem is ez a cél. Talán valami olyasmi, hogy aki megénekli Viktorunk és a Fidesz sikereit, közben még a Jóistent is dicséri, netán a Kárpátia zenekar módjára hevesen nekimegy a Jobbiknak vagy a hazai ellenzéki pártoknak, az kapni fog sok-sok pénzt. De a határon túlra szánt adóforintoknak itt még korántsincs vége: 1,2 milliárdot kapott az erdélyi Bethlen Gábor Alapítvány, illetve idén 700 millió forintot, jövő évtől pedig évi 25 millió forintot a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség.

Elsőre akár kissé meglepőnek is tűnhetne a nagy pénzosztogatás, ne felejtsük azonban, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a határon túli magyar szervezetek voksainak megvásárlását a 2022-es választásokra.

A képlet persze egyszerű: arra van pénz, amire akarják, hogy legyen, minden más ügyben megy a lapítás, sunnyogás, mellébeszélés és költségvetési mismásolás, de az is egy opció, hogy a kormány számára nem tetsző intézményeket eltiporják, elüldözik, anyagilag ellehetetlenítik, lásd most éppen az Magyar Tudományos Akadémia ügyét.