Mondok egy jobbat: Palkovicsot azok vágták pofán, akiket eddig istenített!

Nem várt helyről pleknizték le Palkovics „Bucilaci” Lászlót. A Putyin-féle autoriter tudományos intézményrendszert majmolni és importálni szándékozó szakbarbár fékkirály azt hitte, hogyha folyamatosan dicséri a német Max Planck Intézetet és azt mantrázza, hogy ők az etalon, mint városjogban a magdeburgi zsinormérték, attól ripsz-ropsz európéer lesz az importálni szándékozott bolsevik modell. Hát nem, és ezt most nem csak mi, de az általa istenített Max Planck Intézet is tudtára adta, azon kilenc nagy tekintélyű német tudományos intézmény egyikeként, akik együtt írták alá azt a nyilatkozatot, amelyben aggasztónak nevezték és elítélték Palkovics MTA-bedarálási kísérletét. Mi mondjuk már a kormányzati választ is tudjuk a hatalmas, komoly impakt faktorral bíró beégésre: Soros, Soros, illetve Soros!

Palkovics folyamatosan arra a Max Planck Intézetre hivatkozik, amelyik most éppen szépen, finoma, olyan udvarias-tudományos-eufemisztikus módon, nyolc másik tudományos intézettel karöltve, elhajtotta "korunk hősét" a jó büdös francba. A Bucilaci által zsinórmértékként emlegetett német intézet a totálisan más rendszerben működik, mint amit a fékkirály átpasszírozna a magyar tudóstársadalmon és az MTA vezetésén, ott ugyanis az intézmény döntéshozó testületében a kormánydelegáltak kisebbségben vannak és a költségvetésük jelentős részét - láss csodát! - alapkutatásokra fordítják.

A Marosán György és Révai József közös gyermekének is simán eladható Palkovics modellje sokkal inkább hasonlít a Putyin által megvalósított moszkvai rendszerre, amiről mondanunk sem kell, hogy olyan messze van a tudományos szabadságtól, mint egy korlátolt szakbarbár fékszakértő a valódi - történelmi értelemben is említésre méltó - akadémiai tudástól. Attól még, hogy valaki tisztában van a fékek működésével és csinovnyikként jól tud mondjuk segget nyalni, még nem azt jelenti, hogy megérett egy ország tudományos intézményrendszerének átalakítására. Palkovics „Bucilaci” László lesz az, akinek politikai regnálásának szégyenletes éveit gyászkerettel kell majd bevésni az Akadémia aulájának falára, hogy mindenki emlékezzen a bolsevik szellem XXI. századi, „nemzeti” álarcban történő visszatérésére az Orbán-rezsim uralmának és diktatúrakísérletének idején.

(Főkép: Szigetváry Zsolt/MTI)