Erős és büszke ország: 26 ezer orvos és ápoló hiányzik az alapellátásból

Eljutottunk odáig, hogy naponta jelenik meg legalább egy olyan hír a hazai egészségügyi ellátás valós, durva hiányosságaival kapcsolatban, amely pillanatok alatt szedi ízekre a fejlesztésekről, európai-, vagy éppen világszínvonalú egészségügyről szóló, hazug kormánypárti propagandát.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, Balogh Zoltán szerint  

legalább huszonhatezer olyan munkavállaló hiányzik az alapellátásból, a járó- és fekvőbeteg-ellátásból, akivel kiegyensúlyozottabb egészségügyi rendszert lehetne biztosítani. A szakdolgozóhiány ráadásul még az orvoshiánynál is jelentősebb.

Hazánkban a teljes egészségügyi ellátásra vetítve egyébként egy orvosra három szakdolgozó jut, az unióban átlagosan négy, a fejlett országokban, például Hollandiában több mint hat szakápoló segíti az orvos munkáját, az Egyesült Királyságban pedig majdnem kilenc!

Hogy mivel lehetne javítani a helyzeten? Például a megfelelő bérezéssel, nem pedig az Orbán-kormány által előszeretettel, sikerként harsogott, valójában szánalmas mértékű emelésekkel. Emellett fontosak a megfelelő munkakörülmények, valamint a munkaterhelés mértéke is.

E három tényezőt figyelembe véve, valamint azt látva, hogy Orbánék a súlyos problémák megoldása helyett még mindig azok tagadásával foglalkoznak - legyen szó akár az orvoshiányról, az eszközhiányról, a brutális várólistákról, az egyre nagyobb számban előforduló kórházi fertőzésekről - amíg a Fidesz van hatalmon, nem várható jelentős javulás, maximum 2030-ra (haha)…

43315785_2193557127559147_766094364559540224_n

Vagy cselekedjetek...