Az egészségügyre nincs pénz: úgy tűnik, máris elbukott Kásler reformcsomagja

A tervezetet már azelőtt lenullázhatták, hogy az a kormány elé kerülhetett volna. A pénzügyminisztérium állítólag azért gáncsolta el, mert a költségvetésben - a hírek szerint - idén nincs pénz ilyesmire.

Forrás tehát nincs, amiből arra is következtethetünk, hogy mi van, és mi lesz. Például nem várható javulás abban a tragikus adatban sem, amit maga Kásler ismert el, és ecsetelt egyébként előterjesztésében is, miszerint évente 24 ezer magyar hal meg csak amiatt, hogy nem kezdik meg kellő időben a kezelését. A brutális várólisták mellett ne feledkezzünk meg az emberéleteket követelő kórházi fertőzésekről, az orvosok, illetve az eszközök hiányáról sem.

A tíz pontból álló csomagnak egyébként két nagyobb eleme lett volna:

  • a főváros teljes egészségügyi ellátását átalakító, az úgynevezett szuperkórházak felépítését is magába foglaló Egészséges Budapestért Program, valamint
  • a Semmelweis Egyetem fejlesztése.

Kásler megjelölt továbbá öt nagy népbetegségcsoportot (ezek a daganatos-, a keringési- és a mozgásszervi, a gyermekgyógyászati, és a pszichiátriai betegségek), azokat az intézményeket is fejlesztették volna, melyek ezek gyógyításával foglalkoznak.

De szorgalmazta volna

  • az alapellátás,
  • a sürgősségi ellátás modernizálását
  • és a prevenciós feladatokat összefogó Nemzeti Népegészségügyi Szakpolitikai Program megvalósítását is.

Minderre a hírek szerint 1000-1500 milliárd forintra lett volna szükség.

Úgy tűnik azonban, hogy ebből semmi nem lesz. A jelek szerint erre speciel nincs pénze erős és büszke kormányunknak. Persze elképzelhető, hogy akadna ám keret a költségvetésben, ha a források elosztása észérvek és nem egyéb motivációk mentén történne. Például, ha Orbánék nem méregdrága, ürességtől kongó stadionokra, vagy agymosó, gyűlöletkeltő propagandára költenék a közpénzt.

És van itt még valami, csak Orbán együgyű "strómanjának vagyona" legalább 1 milliárd dollárra tehető.

Jó reggelt, Magyarország! Vagy talán inkább: ébresztő!