Fecskementők: civilek ezreihez csatlakozó hírességek szeretnék megmenteni a hazai fecskéket – videó!

Alig két hét alatt több ezer fősre duzzadt annak a Facebook-csoportnak a száma, amely a magyarországi fecskék megmentését tűzte ki céljául. A Mentsük meg a fecskéket! elnevezésű kezdeményezéshez már most több híresség csatlakozott, többek között Zimány Linda, illetve Mosolyka. A magyarországi fecskepopuláció csökkenésének okai összetettek, de az emberi odafigyelés és a lakosság pozitív aktivitása igenis képes megfordítani a szomorú tendenciát - hirdetik a csoport alapítói.

Például műfészkek telepítésével akár mi is segíthetünk a fecskéknek szezonális otthonra lelni, fecskepelenkákkal pedig könnyebbé tehetjük az együttélést. A fecskekolóniák megmentése az állatbarát települések között is kiemelt feladat. A legtöbb fecskefészek adatot beküldő települést több éve jutalmazza, pontosabban „fecskebarát település” táblákkal látja el a Magyar Madártani Egyesület (MME).

Az is tény, hogy bár a fecskefészkek leverése szigorúan tilos és büntetendő, ennek ellenére számos középület felújításánál lehetünk tanúi, hogy nem történik meg az egyébként elvileg kötelező fészekmentés, illetve fészekrekonstrukció.

Orbán Zoltán, az MME szóvivője még februárban a köztévé egyik műsorában számolt be arról, hogy drasztikusan csökken a fecskepopuláció hazánkban. Ez egyébként nem csak szomorú, de beláthatatlan következményekkel járhat az ökológiai egyensúly szempontjából is. Ugyanis, ha eltűnnek a fecskék, akkor sokkal több - fecsketáplálékként szolgáló - rovar szaporodhat el, ez pedig a fecske esetében elsősorban a szúnyogpopuláció drasztikus megemelkedését jelenti. A Facebook-csoportot alapító Tóth Tamást és csoporttársait a fecskék megmentése iránti aktív tenni akarás hozta össze, s váltak egy-két hét alatt többezres közösséggé. Azóta több híresség csatlakozott a csoporthoz, többek között a híres magyar modell, Zimány Linda, aki a napokban egy videóüzenetet is megosztott "fecske-ügyben". Az alábbi videóban Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, kerekesszékes író és blogger mondja el, hogy miért fontos neki és mindannyiunk számára, hogy megmentsük a fecskéket. 

(Főkép: Facebook.com)