Orbán brüsszeli sajtótájékoztatójának 5 legnagyobb hazugsága

A Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése napján, vagyis a szerdai napon tartott brüsszeli sajtótájékoztatón Orbán Viktor számos olyan ellentmondásba ütközött, amelyek - tőle egyáltalán nem szokatlan módon - hiteltelenítették egész mondanivalóját. Az esemény csúcspontja az volt, amikor az egyik ilyen - a valósággal nyilvánvalóan totálisan szembehelyezkedő - kijelentését kiröhögte a politikai történéseket átlátó, szakavatott közönség. Mi most csak a legdurvább hazugságokat cáfoljuk meg, azokat viszont pontról-pontra.

1, Orbán kapásból egy hatalmas kamuval kezdett, hiszen a szerdai néppárti közgyűlés és szavazás nem Európa jövőjéről szólt, ahogyan azt ő állította, hanem egyértelműen Orbán Viktor és az általa vezetett Fidesz sorsáról. Amelynek, mint tudjuk a Fidesz tagságának és jogainak felfüggesztése lett a végeredménye.

2, A Néppárton belüli vitát pedig - szintén óriásit csúsztatva – leegyszerűsítette, miszerint arról szól a vita, hogy az Európai Néppárton belül a baloldali, liberális, bevándorláspárti világnézet vagy a bevándorlást ellenző keresztény, konzervatív, jobboldali vízió kerekedik felül. Nos, ez sem igaz, hiszen a 190:3 szavazatarány - amit a Fidesz tagságának felfüggesztésének kérdése eredményezett - sem ezt mutatja. Természetesen a három bölcset sem az EPP jövőjének eldöntésére kérte fel a pártcsalád – ahogyan azt Orbán gátlástalanul belehazudta a kamerákba -, hiszen ilyen felhatalmazást nem kaptak az érintettek, ők csak a magyar jogállamiságot, a magyarországi demokrácia helyzetét fogják megvizsgálni, hogy az megfelel-e az európai követelményeknek… Mi már előre mondjuk a választ is: nem.

3, Orbán ezután azonnal beletolta az arcunkba a legnagyobb hazugságot: nem függesztették fel a Fideszt, hanem a Fidesz függesztette fel saját magát. Amit persze már pénteken cáfolt is Manfred Weber, aki elmondta, hogy a napnál is világosabb, hogy a döntést a Néppárt hozta meg (190:3) ,hozzátéve, hogy azt nem tudja befolyásolni, hogy ezt ki - Orbánra és a propagandagépezetére utalva - hogyan kommunikálja… Az már csak hab a tortán, hogy néhány órával a sajtótájékoztató előtt Gulyás Gergely még azt nyilatkozta, hogy a Fidesz azonnal kilép a Néppártból, ha felfüggesztik.

4, Újságírói kérdésre adott válaszként a Juncker-plakátokkal kapcsolatban két valótlanságot is állított. Egyrészről azt mondta, hogy azok nem az EP-kampány részei voltak, hanem egy a magyar lakosságot tájékoztató felvilágosító kampány. Pedig korábban Szijjártó Péter külügyminiszter a BBC-nek adott interjúban éppen azzal védte és magyarázta, pontosabban bagatellizálta a Juncker-plakátok magyarországi jelenlétét, mondván, hogy EP-kampány van. A másik még ennél is orbitálisabb hazugság az volt, amikor cáfolni próbálta a nyilvánvalót, miszerint nem igaz, hogy bármilyen kampányt folytattak volna Juncker ellen, amit a jelenlevők hatalmas hahotával fogadtak.

5, Orbán azt hazudta, hogy a magyar lakosságon belül az Európa Uniós tagság melletti elköteleződés azért a legmagasabb, mert az elmúlt 8-10 évben ezt Orbán és a Fidesz építette. Nem 8-10 éve, hanem a rendszerváltozás óta Európa-párti mind a magyar, mind a lengyel társadalom, ellentételezve az egykori szovjet katonai megszállást. Sőt, a Fidesz-szavazók között. sem azért Európa Unió párti a magyar lakosság, mert az Orbán-kormány kampányérdekeinek megfelelően időről-időre - a kamu nemzeti konzultációk keretében – „megkérdezi” a véleményét, hanem azért, mert a magyar állampolgárok – elsősorban az ellenzéki szavazók, hiszen a fideszes tábor jelentős része Putyin-rajongó - Brüsszeltől várja a magyar kormánnyal szembeni szankciókat, tudva azt, hogy egyelőre csak azért ilyen „puha” a diktatúra, mert Orbánnak szüksége van a strómanjai által ellopható európai forrásokra. Kiegészítve persze azzal, hogy - Orbán valódi főnöke – Vlagyimir Putyin számára elsősorban addig értékes Orbán, amig az Unión belül van és képes destabilizálni annak működését, ahogyan azt most is teszi.

+1

Jogállamiság tekintetében se Belgium, se Svédország, se Finnország, se Németország egy fikarcnyival sincs minőségben jobb helyzetben, mint Magyarország. Jogállamiság szempontjából mi teljesen egyenrangú szereplői vagyunk az európai politikának.

- mondta el – teljes komolysággal, röhögés nélkül kibírva, színészi nagyságát bizonyítva - Orbán Viktor a sajtótájékoztatón.

Döntsék el Önök, hogy igazat mondott-e!

Az pedig mindent elárul a hazai médiaviszonyokról, hogy a magyar médiumok közül - a Fidesszel kapcsolatos kérdést - csak Orbán házitévéje az EchoTv/HírTv, a propagandatelevízióként működő MTV, illetve a fideszes Pesti Srácok egyik Orbán-rajongó bértollnoka, Szarvas Szilveszter tehetett fel.

A sajtótájékoztatót itt tekinthetik meg:

(Főkép: ORBAN_MTI_EPP_EPA_STEPHANIE_LECOCQ)