Környezetszennyezés: David Attenborough 92 évesen nyitja fel az emberek szemét - videó

A tudatosabb, fenntarthatóbb életforma jelentőségére sokan, sokféle módon próbálták már felhívni a figyelmet. David Attenborough egyértelműen kiemelkedik közülük.

Alkotásaival rendre az emberek arcába nyom valamit, amit nem lehet kikerülni, és ami minden adatnál ütősebb bizonyíték arra, hogy az utolsó órában vagyunk: a brutális, kijózanító, azonnali cselekvésre ösztönző valóságot.

Új sorozatai, a rendkívül sikeres Kék Bolygó II. és az Our Planet olyan műsorok, amik egyértelműen arcon csapják, és „irányba állítják” a nézőt. Úgy tűnik, a „sokkterápia” hatásos, ugyanis

a britek nemrég készítettek egy kutatást, 3800 embert kérdeztek meg vásárlási szokásaikról. Kiderült, a vásárlók 42%-a szem előtt tartja a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjait, amikor kosarába helyezi az élelmiszereket az üzletekben. Emellett a 2011-es 49 százalékról 2018-ra 57 százalékra nőtt azok aránya, akik hajlandóak több pénzt kiadni az ökobarát termékekért. A megkérdezettek hozzátették: fontos számukra a környezet megóvása, és szeretnék, ha ők is hozzájárulhatnának a szemét csökkentéséhez, legalább a saját háztartásukon belül.

A fiatalok egyébként nyitottabbak a témát illetően,

mert ők már eleve a fenntarthatósági krízis időszakában nőnek fel, és környezetvédelemről szóló dokumentumfilmek és sorozatok ezreit érhetik el az interneten. Ezek közé tartoznak David Attenborough természettudós népszerű alkotásai is, amik nem csak gyönyörűek, de egyben inspirálóak is.

- vélekedett Chase Buckle, a GlobalWebIndex menedzsere.

A hírek szerint az új jogszabályok mellett főként ennek köszönhető, hogy ma már egyre kevesebben használnak műanyagot az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.