Az ellenzéki pártok EP-listavezetői a programjaikat ismertették, a Fidesz továbbra is fél a vitától, Trócsányi távol maradt (videó)

Persze a gazdájához hasonlóan ő sem rendelkezik valódi programmal, így érthető, hogy nem jelent meg, hiszen nem nagyon tudott volna miről beszélni. Az ellenzék azonban kihasználta a lehetőséget, öt párt is képviseltette magát.

A beszélgetést a Momentum listavezetője, Cseh Katalin kezdte. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy hitelességi válságban van az EU és a politika tehet arról, hogy az emberek fele nem tervez szavazni az EP-választásokon. Ezért fontos közelebb vinni az EU-t az emberekhez, ők ezért járják az országot, és kampányolnak. Egyenesen bűnnek nevezte, ha valaki csak egy ötéves nyaralásnak tekinti a brüsszeli munkát. Hangsúlyozta, Orbán Viktor is tehet róla, hogy uszítás lett a kampányból.

Lukács László (Jobbik):

Kiemelte, hogy pártja a bérunió kérdését és az európai közmédia létrehozását vinné az Európai Unióba. Úgy vélte, hogy a hasonló témákkal lehet eredményt elérni Brüsszelben ahelyett, hogy távoli célokat tűznének ki maguk elé.

Nem tagadta, a Jobbik programja kritikus Európával szemben. Külön megemlítette, hogy megszüntetnék a tagállamok közötti egyenlőtlenségeket, a migráció ügyében pedig rendpártiak. Stabil, biztonságos Európát akarnak, pontosan ezért ragaszkodnak ahhoz is, hogy magyar határőrök védjék a magyar határokat.

„Ha az Európai Unióról beszélünk, én a Tinderen még mindig jobbra húznám.”

- hangsúlyozta Lukács.

Dobrev Klára (DK): elmondta, hogy az Európai Unióhoz való viszony számára nem külpolitika, ezért kijutása esetén ingázni fog Brüsszel és Budapest között. A legfontosabb számára, hogy szerinte nemcsak határozott, hanem számon kérhető is a programjuk, félévenként pedig szeretnének majd beszámolni arról, hogy mit értek el.

Jávor Benedek (Párbeszéd), aki jelenleg is EP-képviselő, fontosnak tartotta megjegyezni, hogy lehetséges, hogy egy EP-képviselő jogalkotási munkát végezzen és Magyarországon is ismerjék a tevékenységét, hozzátette, az elmúlt években azt is feladatának tekintette, hogy ráébressze az Európai Unió döntéshozóit Orbán Viktor kormányának valódi természetére.

Vágó Gábor (LMP) a klímaváltozást helyezte előtérbe, mint mondta: "Szeretném, hogy ha az emberek meglátnak egy csigát a kertben, arról is a klímaváltozás jusson az eszükbe." Nem ért egyet azzal, hogy ki kell vinni a belpolitikát Brüsszelbe, ott véleménye szerint olyan kérdésekkel kell foglalkozni, amit csak az EP tud megoldani.

Önnek ki volt a legszimpatikusabb?