Zseni: Tarlós István olyan parkolási rendszert akar megvalósítani, ami már létezik :D

Parkoljunk ingyen a saját kerületünkben! - mondja. A valóság, miszerint Budapesten a legtöbb kerületben most is ingyen parkolnak a helyi lakosok, nem zavarta meg a nagy felfedezés bejelentése közepette.

Ingyenessé tenné a parkolást minden fővárosi számára a lakhelye szerinti kerületében Tarlós István, ezt a Magyar Nemzetnek jelentette be a pazarló zuglói parkolási szerződésekre reagálva.

Javaslom, hogy minden kerületi lakos számára ingyenes legyen a lakhelye szerinti kerületben a parkolás Budapesten, s csak a kerületen kívülieknek kelljen fizetniük - fogalmazott.

Bár tény, hogy a budapesti parkolási rendszernél nagyobb lehúzás nem sok van például Európában, az a gyakorlat jelenleg is működik, hogy a fizetős parkolással rendelkező kerületekben a helyi lakosok egy saját tulajdonú gépjárművel ingyen parkolhatnak

A legtöbb kerületben az alábbi feltételeknek kell megfelelni a parkolási engedély igényléséhez, ezeket egyébként helyi önkormányzati rendeletek szabályozzák:

A lakossági parkolási, parkolási-behajtási engedély annak a magánszemélynek adható, aki:

- Budapest Főváros adott kerületében állandó, bejelentett lakcímmel rendelkezik,

- a forgalmi engedélybe bejegyzett tulajdonosa/üzembentartója a gépjárműnek,

- a gépjárművön nincs parkolási- és pótdíjhátralék nyilvántartva,

- nincs súlyadóhátralék nyilvántartva a nevén.

Persze, aki több gépjárműre szeretne engedélyt kiváltani, annak a 2. autóra már éves díjat kell fizetnie. További problémát jelent az ideiglenes lakcímmel rendelkezők, vagy például az albérletben élők helyzete, hiszen nekik semmilyen várakozási hozzájárulás nem jár.

Nem tudni, hogy Tarlós István pontosan hogy értette a kerületi ingyen parkolást, mert bár az mindenképpen értelmesebb szabályozásra szorulna, az biztos, hogy egy bizonyos formában már létezik. Így azért külön gratulálhatunk a nagy felfedezéshez!

Btw. kár, hogy a gagyi kampánytémává züllesztett zuglói botrány előtt hosszú-hosszú évekig egyáltalán nem jutott eszébe a főpolgármesternek, hogy mindezzel egyébként kezdeni kellene valamit.