Kéri László: 2019 őszén elindulhat a Fidesz-korszak leváltásának folyamata

A #hetikéri rovatban a hazai közélet egyik legérdekesebb egyéniségével, politikai gondolkodójával, Kéri Lászlóval beszélgetünk hétről hétre a legfontosabb történésekről. Azt megígérhetjük, a politológus soha nem rejti véka alá a véleményét. Itt a Heti Kéri!

Zsúrpubi: Egy héttel ezelőtt ott hagytuk abba aktuális beszélgetésünket, hogy összefoglaltuk a fővárosi előválasztás tapasztalatait. Akkor még nem tudhattuk az eredményt.

Kéri László: Azóta elmondható, hogy az elmúlt héten kiugróan erről az eseményről beszéltek, írtak, nyilatkoztak a legtöbbet. Engem is behívtak másnap az ATV Egyenes Beszéd c. műsorába, ahol elmondhattam a legfontosabb meglátásaimat. Ezért nem szeretném ezeket most, itt újra megismételni. Maradt még azonban számos olyan szempont, amelyről talán kevésbé esett szó, s érdemes ezekről is megemlékeznünk.
Először is, annak a folyamatnak az aprólékos végiggondolása, hogy mindez mit jelenthet majd az őszi, önkormányzati választások után. Nemcsak a főpolgármesteri szék elhódításáról lehetne szó, bár az sem kétséges, hogy annak a főváros határain messze túlmutató jelentősége lenne. Hanem legalább annyira fontos ügy kell, hogy legyen a 23 kerületért folytatandó küzdelem is.

A ma ismerhető adatok nyomán egyértelműen elmondható, hogy ellenzéki koordináció, egyetlen ellenjelölt kitermelése következtében legalább 13-15 kerületben elnyerhető a helyi polgármesteri szék is. S ha ez is sikerülne, akkor az új főpolgármesternek biztos háttere, többsége lehetne a fővárosi közgyűlésben is.

Azért lenne mindez különösen fontos, mert előre láthatóan egy ellenzéki főpolgármester dolgát a mai kormány a legkevésbé sem fogja örömmel fogadni és támogatni. Más volna a helyzet akkor, ha ez a főpolgármester maga mögött tudhatná a kerületek többségét is. S ne legyen illúziónk, ezzel a nagy téttel tökéletesen tisztában vannak a kormányzati oldalon is. Nem véletlen, hogy az elmúlt nyolc-tíz napban egészen elképesztő energiákkal próbálták lejáratni mind az előválasztást, mind pedig a két esélyes, Kámán Olga és Karácsony Gergő személyét is. Ha valaki ezt nem értette meg, akkor érdemes végig böngésznie a június végi kormányzati portálokat, azonnal érzékelni fogja érteni, hogy ezt a „veszélyt” eddig sem nézték ölbe tett kezekkel. Őszig még hosszú az idő, tömegével fognak megjelenni a hasonnevű, álellenzéki összefogások és állítólagos független jelöltek, mert a Fidesznek elemi érdeke lesz egyrészt a választók dezorientálása, másrészt a kialakuló ellenzéki egység felbomlasztása.

ZSPB.: És ez csak fővárosi ügy?

K.L.: Hát ez az, ez lenne a lényeg. Hogy ez a folyamat korántsem csak fővárosi ügy. Egyre-másra hallani az ország minden szögletéből, hogy itt is, meg ott is alakul az a fajta ellenzéki együttműködés, amelynek következtében tucatnyi nagyvárosban ugyanúgy megváltozhatnának az erőviszonyok, mint ahogyan sejteni lehet ezt Budapesten.

A jelenleg ismertté vált összefogásokat alapul véve a 23 megyei jogú város közül legalább tízben látszik erre komoly esély. Ha mindezt kellő bölcsességgel, önmérséklettel és együttműködési hajlandósággal tennék az ellenzéki pártok, akkor 2019 ősze lehetne a kezdő pontja egy olyan, sokkal nagyobb horderejű változás-sorozatnak, amelynek a végén elkezdődhetne a hosszú Fidesz-korszaknak egy másfajta rendszerrel történő lecserélése.

A jelen feltételek mellett egyáltalán nem hiszek a Fidesz gyors megbuktatásában, sokkal inkább tűnik mindez hosszabb, több éven át tartó, sziszifuszi folyamatnak. S hogy egyáltalán sikerre lehessen vinni, ahhoz először is az kell, hogy a pártok végre tanuljanak meg fordítva gondolkozni ahhoz képest, ahogyan eddig tették. Értsék meg, hogy a választók szempontja az elsődleges, s e milliókat a legkevésbé szokták izgatni a pártok számára olyannyira fontos szervezeti, pozicionális és egyéb hatalmi szempontok. A következő lépés pedig az, amit elvileg eddig is tudtak, csak éppen gyakorlatilag nem voltak hajlandók alkalmazkodni hozzá: ebben a választási rendszerben a Fideszt csakis egyjelöltes megoldással lehetséges legyőzni. 2010 óta először látszik erre valóban érdemi lehetőség, s talán már éppen ideje annak, hogy az eredményekben is megjelenjék az a fajta realitás, amit eddig több választáson is láthattunk elbukni, ti., hogy a magyar társadalom egyik fele semmiképpen sem hódolt be az új rendszernek, akármit is bűvészkedik a kormányzati oldal a számokkal. A baloldali rendszer válsága és veresége csak 2010 áprilisában lett világos tény, de ez a bukás elkezdődött már 2006 őszén, amikor a kormányzó pártok az önkormányzati választásokon súlyos vereséget szenvedtek. Ezek után gyorsult fel és kapott lábra az a fajta szisztematikus építkezés, amely a 2010-es, elsöprő győzelemhez vezetett.

ZSPB.: Akadt még azért a múlt héten említésre méltó esemény az előválasztási eredményen túl is.

K.L.: Nekem a leginkább maradandó történet egy jelentéktelennek tűnő mozzanat, mert a mélyében nemcsak az elmúlt évtized lényege feslik fel, hanem ennél jóval több, mondhatni, évszázados tapasztalat. Történt, hogy a Club Aliga „méltó” kezekbe került, ez is a szokásos Mészáros/Tiborcz-féle Balaton-gyűjtögetési verseny martalékává lett. S mit tesz a Teremtő? Azonmód ugyanúgy zárt terület lesz, és ezután sem lehet a helybélieknek a partszakaszt szabadon használni, mint ahogyan ezt megszokhatták a pártüdülős évtizedek során.

Már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy kik fognak majd nyaranta az egykori Kádár-villában pihenni... Csak nem…?

S jut eszembe, 22 év után lezárják a nyomozást a Fenyő-gyilkosság ügyében. Hát nem kapkodták el… Vajon a tárgyalási szakasz majd hány évig fog tartani? S ki fog majd akkor a Kádár-villában lakni, amikor a végső ítélet is megszületik?