Még mindig tízezrek hiányoznak a munkaerőpiacról a nyári szezonban (is)

A Világgazdaság cikke szerint a helyzet ugyan egy hangyányival jobb, mint tavaly, de még így is hatalmasa a munkaerőhiány.

A lap szerint ugyan csökkent a munkaerőhiány a mezőgazdaságban és a turizmusban, de még így is tízezrekre lenne szükség a nyári működéshez. A mezőgazdaságban a csúcsidőszak a július–szeptemberi betakarítási szezon, a terméktanács elnöke szerint ilyenkor 60–80 ezer idénymunkásra van szüksége az ágazatnak, és körülbelül 10-15 ezer fő hiányzik a piacról.

A cégek már többet fizetnek, mint korábban, a mezőgazdaságban az órabér átlagosan 900-1300 forint, a kertészetekben egyre több diákot alkalmaznak, de ebből a szektorból 10-15 ezer ember hiányzik.

A vendéglátásban sem jobb a helyzet: a Balaton környéki településeken 1500-2000 forintos órabért fizetnek, így sincs azonban elég ember. Diákmunkásokkal próbálják kezelni a helyzetet, de tízezernél is több a betöltetlen munkahelyek száma.

A kormánypártoktól már megszokhattuk, hogy az egyre keservesebb helyzetet úgy kommunikálják, hogy "a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség". Legutóbb ezzel éppen Varga Mihály dicsekedett, csak azt elfelejtette hozzátenni, hogy mindez azért igaz, mert számos szakma van, ahol lassan egyáltalán nincs, aki dolgozna.