Budapest történelmi Belvárosa ma már inkább hasonlít Bangkokra, mint az egykori magyar fővárosra - képekkel!

És itt persze nem a lepukkant, de egykor csodaszép, jellemzően eklektikus műemlék épületekre gondolunk, hanem arra, hogy Budapest legfontosabb sétálóutcája telis-tele van ázsiai behívóemberekkel, sőt egy kis túlzással a Belváros szíve mára már egy hatalmas thai masszázs szalon. A történelmi Belváros összképe nemcsak ízléstelen és ronda, de egyben rendkívül elkeserítő is. A Váci utca hemzseg a koldusoktól, a rámenős behívóemberektől, akik túlárazott éttermekbe, ázsiai masszázsszalonokba, méregdrága szappanüzletekbe próbálják becsábítani, illetve be- és lehúzni a gyanútlan járókelőket és turistákat. A magyar főváros történelmi Belvárosával azonban nem az a legnagyobb gond, hogy koszos és szemetes, még csak az sem, hogy az utcakép olyan, mint egy kínai piac és egy török bazár fúziója, hanem az, hogy - az elődjeink által ránk örökített épületeken kívül - szinte semmi nem emlékeztet bennünket arra, semmis sem juttatja eszünkbe azt, hogy voltaképpen Magyarországon vagyunk.

Csak a Váci utcában található, illetve a Váci utcából látható thai masszázsszalonból több, mint 15 üzletet számoltunk össze. Az is rendkívül beszédes, hogy magyarul csak a koldusok tudtak válaszolni a kérdéseinkre. Teszteltük a behívóembereket: az öt „magyar” munkavállaló közül egyik sem tudott a magyar kérdéseinkre válaszolni. És ez nem csupán a thai masszázsszalonok kuncsaftvadászaira érvényes, hanem a történelmi magyar éttermekbe invitáló alkalmazottakra, illetve a szappanokat és más gagyi túlárazott termékeket ránk tukmálni próbáló „sales”-ekre is.

A kérdés az, hogy vajon hogyan akarja megvédeni Orbán Viktor a keresztény Európát, amikor még Budapest Belvárosát sem képes magyarnak megőrizni. Az is fontos kérdés, de témánk szempontjából most másodlagos, hogy a külvárosokban hány ázsiai „étterem”, pontosabban hány ázsiai büfé, arab-török-kurd kebabos vagy hepifinises thai masszázsszalon üzemel. Szerintünk persze, ezt sem ártana szabályozni...

Azonban a történelmi Belváros, ahova azért érkeznek a külföldi turisták, hogy:

  • megismerjenek valamit abból, amire azt mondjuk, hogy magyar,
  • magukba szívhassák a belvárosi utcák hangulatából a ma már letűnt egykori Budapest világát, illetve
  • betérhessenek egy-egy magyar kocsmába vagy egy-egy magyar étterembe egy jellegzetes magyar italra, illetve fogásra
  • esetleg megismerkedjenek a magyar kultúrával, megismerhessék a magyar életérzést etc.

Nos, ha miattunk, magyarok miatt már nem is, de legalább nekik, az ő kedvükért hagyják már meg a Belvárost magyarnak a döntéshozók. 

Bízzunk benne, hogy ősztől a főpolgármester-választás után, egy a főpolgármester által benyújtott, a városképet gondosan szabályzó, a történelmi hagyományok megőrzését szolgáló fővárosi rendelet és egy valódi nemzeti kormány politikai akarata segít visszaadni a Belvárosnak azt, amiért a turisták Budapestre érkeznek és nem Bangkokba, Pekingbe, Iszlámábád vagy mondjuk Tel Avivba indulnak el otthonról…

azsia01

Az egyik nagy múltú magyar étterem és az invitáló "leányka"

azsia03

Egy magyar kisfiú a tacskójával a tűző napon 

azsia02

Egy tukmáló a sok közül (ő sem tudott magyarul)

thai1

Kuncsaftra várva

thai2

Thai masszázsszalon 

thai3

Ők is ugyanarra várnak

thai10

Thai szalon és egy vietnámi büfé

thai11

Thai szalonok

thai12

thai13

thai14

thai15

thai6

thai7

thai8

thai9

A sokadik...