Tanárhiány: Rétvárit a valóság sem zökkenti ki, továbbra is azt próbálja bemesélni, hogy minden rendben van

Nem zavarja, hogy a számok mást mutatnak, hogy rengeteg pedagógus hiányzik a rendszerből, és hogy ennek megfelelően számtalan intézmény már „bármilyen szakos” tanárt keres.

A következő öt évben nagyjából 15 ezer, majd az ezt követő 5-5 évben 30-30 ezer pedagógus mehet nyugdíjba. Ez pedig azt jelenti, hogy 15 év alatt körülbelül 60-70 ezer tanár tűnik el a közoktatásból.

- derült ki a Nemzeti Pedagógus Kar számításaiból.

Rétvári persze a jól bevált fideszes szokás szerint előhúzta a „Mindenki nyugodjon le” kártyát, és azt mondta, hogy 2010 óta közel 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályát választó fiatalok száma, a tavalyi évben pedig közel tízezer hallgatót vettek fel erre a területre.

Bencus természetesen nem említette azt az apróságot, hogy az alulfizetett, közel sem megfelelő körülmények között dolgozó pályakezdők hány százaléka hagyja el szinte rögtön a köznevelést, ugyanis ezen fiatalok nagy része munkába állást követően rövid időn belül rendre vált, és más területen próbál meg érvényesülni.

A közszféra állásportálján a napokban a tanár szóra 2783, míg a tanítóra 879 találatot dobott ki a rendszer, utóbbi adattal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy sok esetben egy hirdetésen belül több munkavállalót is keresnek.

Mindez azt jelenti, hogy több mint 3600 üres álláshely van jelenleg a területen.

- mutatott rá a 24.hu.

Szóval, Bencus, ahogyan egy másik nagy fideszes mesélő mondaná: „Ennyike.”