"Évek óta csak szopat minket a kormány" - mondják a tűzoltók

Meg még nagyon sokan mások is, de most épp a tűzoltók mondták ki a nyilvánosság előtt.

Szopat, évek óta csak szopat minket a kormány

- foglalta össze egy idős főcsővezető a magyar tűzoltók helyzetét a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete elnökségi összejövetelén. A 24.hu beszámolója szerint a szakmabeliek úgy vélik, míg évtizedekig „király melónak” számított tűzoltónak lenni, ma a vonulósok éhbérért dolgoznak, felszerelésük korszerűtlen, s még a nevüket is elvették tőlük.

A tűzoltó (vonulósok) huszonnégy-negyvennyolcazik, vagyis egy teljes nap szolgálatot két teljes nap pihenő követ. Ha úgy jön ki a beosztás, se szombat, se vasárnap, se húsvét, se karácsony, ráadásul a civileknél szokásos heti negyven óra helyett negyvennyolc óra a munkaidő, plusz még a túlmunka.

Cserébe:

- a huszonnégy óráknak csupán a harmadát fedi le a kiképzés, a maradék kétharmadban elvan a laktanyában az állomány: karbantart, szereli a technikát, takarít, kocsit mos, eszik, alszik, olvas, beszélget; már ha nem esik be riasztás

- a negyvennyolc órában pedig lehetőség nyílik fusizni, pluszpénzt keresni építőiparban, vendéglátásban, mezőgazdaságban, bárhol

- megfizethetetlen előny volt továbbá, hogy a tűzoltók, hasonlóan a többi egyenruháshoz, jelentős korkedvezménnyel mehettek nyugdíjba, akár ötvenévesen is, ha 1996 előtt álltak a kötelékbe.

Nem mellékesen: a 2010-ben kormányra kerülő Fidesz parlamenti kétharmada eltörölte az egyenruhások korkedvezményes nyugdíját, mondván, nem járja, hogy az állam eleresszen életerős, kiképzett férfiakat, akik aztán teljes értékű munkaerőként jelennek meg a piacon, ráadásul nyugdíjat kapnak, közterhet mérsékelten fizetnek.

A fideszes szavazót ugyanakkor ez nyilvánvalóan nem érdekli, mert "Gyurcsány idején sokkal rosszabb volt". Kár, hogy az elmúltkilencévet megelőző elmúltnyolcév emlegetése nem fogja kimenteni az égő házból, ha egyszer rágyullad.