Kéri László: ezt még a Kádár-rendszerben sem merték megtenni, pedig ott is divat volt a bukott, hülye kádereket a sportirányításba elpasszolni

A #hetikéri rovatban a hazai közélet egyik legérdekesebb egyéniségével, politikai gondolkodójával, Kéri Lászlóval beszélgetünk hétről hétre a legfontosabb történésekről. Azt megígérhetjük, a politológus soha nem rejti véka alá a véleményét. Itt a Heti Kéri!

Zsúrpubi: A sportsikerek árnyékában mik voltak az elmúlt hét legfontosabb politikai történései?

Kéri László: Tényleg nem könnyű dönteni, mert az elmúlt héten semmi sem látszott lényegbevágóan fontos eseménynek, annál is inkább, mert a két nagyszabású világbajnokság - az úszó és a vívó - minden áldott nap produkált olyasmit, aminek következtében a politikai élet végre feledhetővé árnyékosodott. Ráadásul, éppen ez az a két sportág, amelyben a magyar sportolók évszázadra visszamenően is kiemelkedő teljesítményeket mutattak fel. (Lehet, nem mindenki tudja, talán ezúttal is megér egy mondatot: legelső olimpiai győzelmeinket is úszók, Hajós Alfréd és Halmai Zoltán aratták, és 1908 óta a magyar vívósport ontja az olimpiai bajnokok végeláthatatlan sorát.)

Zsúrpubi: Azért akadt itt is olyan pillanat, amire nem lehetünk büszkék.

Kéri László: Igen, a vívó vébé leghangosabb botrányát nem egy sportesemény, hanem egy protokoll-esemény váltotta ki. A magyar vívószövetség elnöke, egy századrangú fideszes politikus megakadályozta, hogy a vívókörökben közismert, kétszeres olimpiai bajnok, Szabó Bence adhasson át érmeket. Akit egyébként erre az alkalomra a nemzetközi szövetség jelölt ki, és ez a - nem is tudom, milyen jelzővel illessem, mondjuk ki bátran a nevét: Csampa Zsolt, fideszes politikus - képes volt fölülbírálni a nemzetközi szövetség jelölését. Ezek után Áder János lett a díjátadó, amit nem is értek: hová tette az eszét, én az ő helyében ezek után semmiképpen sem vállaltam volna ezt a protokoll-szereplést. Rémes fejlemény, hogy a hatalom éveiben már ő is elveszítette a legelemibb stílusérzékét is.

BFA-Heti_kéri_1

Zsúrpubi: De ez egy pitiáner esemény, miért izgatott fel ennyire téged?

Mert ebben a kicsinyke botrányban mindenestől benne van az elmúlt Fidesz-évtized minden kultúrálatlansága, a parttalan foglalás rémségei, a hatalmi védettségből levezethető, őseredeti bunkóság diadalától szégyenteljes viselkedésükig szinte minden fontos mozzanat. Erről órákig tudnék itt neked értekezni, de érjük be három, igen lényeges elem futólagos áttekintésével.

Zsúrpubi: Melyek lennének ezek?

Kéri László: Először is, 2010 után a Fidesz széttelepítette másod- és harmadvonalbéli kádereit a hazai sportirányítás teljes felületén. Tudod te, hogy például ki a korcsolya-szövetség elnöke? Az a Kósa Lajos, akit leginkább a piruettjeiről ismerünk. Tudod te, hogy ki a birkózó szövetség elnőke? Az a Németh Szilárd, aki a szőnyegekből is komoly volumenű rezsicsökkentést tudott kisajtolni. És ki lehet a kézilabdások elnőke? Magától értetődő módon az a Kocsis Máté, aki számtalan világversenyen bizonyította idevágó klasszisát. És az MTK elnöke Deutsch Tamás, a Fradié pedig Kubatov Gábor; nem folytatnám azt a sort, amit órákig lehetne még ragozni, mert a lényeg az, hogy még a Kádár-rendszerben sem merték ezt megtenni. Pedig ott is nagy divat volt a bukott és szörnyen hülye kádereket a sportirányításba, avagy a Népfrontba elpasszolni, de azok legalább megelégedtek a bábfigura szerepével. Most azonban véresebben komoly a helyzet.

Zsúrpubi: Meg is érkeztünk a második ponthoz…

Kéri László: Igen, mert nemcsak a hozzánemértésről és a feltűnési viszketegségről van szó, hanem pénzről, rengeteg pénzről. Száz- és ezermilliárdokról. Az egyes szövetségek élén - főként a kiemelt sortágak esetében - évente sok-sok milliárdnyi tao-pénzről döntenek, méghozzá oly módon, hogy utólag nagyon lazán kell minderről beszámolniuk. Magyarán, egy-egy sportág élén az illető - harmadrangú - fideszes káder újraelosztó alközponként működik, és a pénzzel együtt oszthatja újra a lehetőségeket, a sikerek esélyeit is. Ezért aztán a korrupt és megalkuvó sportvezetők szinte önként keresik e vélt Fidesz-támogatást, és maguk is hozzájárulnak a Csampa-félék elszabadult hatalmi gőgjének folyamatos megerősítéséhez. Talán Te is hallottál annak idején arról, hogy lehetett Németh Szilárd birkózó-elnök egy Hegedüs Csabával szemben… Szóval, e nagylegény Fidesz-delegáltak az egyes sportágak élén a te meg a többi millió magyar adófizető által megteremtett milliárdokból játszhatják a tanyasi Abramovicsot, minta tényleg a saját pénzük felett rendelkeznének.

Zsúrpubi: Végezetül pedig jöjjön a harmadik rész.

Kéri László: Ez az élsport, főleg abban a néhány ágazatában, ahol tényleg világszinten vagyunk, lényegében állandó szereplési lehetőség, vezetői pozíció, utazási alkalom, reprezentatív életvitel. Csampa Zsoltra például a kutya nem lenne kíváncsi, miért is készítenének vele akár interjúkat is?  Nézd meg a neten az életrajzát, századrangú pártkarrierista, aki egész eddigi életében a politikán élősködött és semmiféle érdemi teljesítménye nincs. Igaz, régóta ott téblábol és még ráadásul belügyi helyettes államtitkár is - ő felel a nyilvántartásokért. (Ez is fölöttébb megnyugtató pozíció az eddigi szakmai sikerei nyomán.) Normális körülmények között elő nem fordulna, hogy egy átlagos magyar olimpiai bajnok egyáltalán szóba álljon vele, hol van ő attól a szinttől… Így viszont utazhat, nyilatkozhat, intézkedhet, ott lehet mindenféle VIP-páholyokban és előbb-utóbb el is hiszi magáról, hogy nagyon fontos ember. Olyannyira, hogy ugráltathat és megszégyeníthet igazi olimpiai bajnokokat is. Petri György, ha élne, micsoda verseket tudna írni ezeknek a senkiknek az egekbe szállt életéről!

Mindez csak látszólag kicsinység, de benne van az egész Fidesz-évtized kicsinyes és végtelenül tehetségtelen elitjének mindennapi kultúrálatlansága.  Olyan ez, mint az a Rákosi-korszak derekán megtörtént - és Zsolt Róbert által megírt - bohózat, amikor Farkas Mihály meccs közben egy darab papírfecnire azt találta ráírni: „Czibor játszódjék a Honvédba...”/sic!/ És mit tesz Isten: Czibor ezek után kénytelen volt a Fradiból a Honvédba igazolni.

Zsúrpubi: És ez nem csak a sportban van így.

Kéri László: Persze, hogy nem. Az egész magyar újközélet csupa Csampákból áll. Kovács Zoltán bármely nap, bármelyik európai kormányt képes kioktatni. Egy Palkovics hülyének nézheti az egész magyar tudományos életet. Schmidt Mária az egész a hazai történettudományos közvéleményt zárójelek közé teheti, ha akarja. Az irodalmi életet megalázhatja néhány jött-ment futóbolond. Bayer Zsolt bármikor bárkit következmények nélkül és alaptalanul megszégyeníthet. A színházi és filmes életet szétzilálhatja féltucatnyi frusztrált kegyenc, stb… Csupa Csampa mindenütt. És kivétel nélkül mind a közvetlen hatalmi támaszték okán ennyire erős, anélkül még a nevüket sem tudnánk.