Folyamatosan azt énekelték, hogy „döglött magyar a jó magyar”, megdobták a bírót, hanggránáttal támadtak - milyen büntetést kapnak a románok?

A kispesti klub és nagyjából kétszáz szurkolója ízelítőt kapott a román (futball)kultúrából. Holnap születik döntés a büntetés mértékéről. Vajon mit lép az UEFA? És Szijjártó Petiéknek nem most kéne a mellüket döngetve, keményen fellépni a gyalázatos történések tudatában? Persze Orbán épp pár napja nyalt be csontig a román vezetőknek...

Már a beléptetésnél elkezdődtek a provokációk, például azzal, hogy minden szurkolótól el akarták venni az övét. Nekünk kellett közbelépnünk, hogy csak azokat vehetik el, amiknek a csatja tényleg alkalmas fegyvernek egy verekedésnél. Az UEFA-ellenőr odahívásával kellett fenyegetőzni, hogy végül csak veszélyes öveket kelljen a szurkolóknak kint hagyniuk.

Miután a magyar szurkolók bejutottak a helyükre, azzal szembesültek, hogy a rendezők közölték, nekik nem biztosítottak semmiféle büfét. Azt mondták nekik, hogy akik akarnak venni valamit enni vagy inni, azokat átkísérik a hazai szektoroknál lévő büféhez. Egyesével. Ekkor megint közbe kellett lépnünk, és végül sikerült elérni, hogy legalább egy asztalt odahoztak, ahol árultak valami csipszet meg kétféle üdítőt.

Folyamatosan ment a trianonozás, töméntelen hanggránátot dobáltak a Honvéd-szurkolók szektorába az álldogáló, tétlenül nézelődő rendezők közül. A rendőrök meg csak nevetgéltek, és nem csináltak semmit. Valakit, aki egy fáklyát akart a magyarok közé dobni, 20 méterre odaengedték a szektorhoz. Szerencsére még ezt a távolságot sem tudta átdobni

Folyamatosan szólt például a hazai szurkolók kórusa a honvédosoknak, azt énekelve, hogy »Döglött magyar a jó magyar!«

- adott ízelítőt a még a mérkőzés másnapján a románok „vendégszeretetéből” Tóth Csaba, a Honvéd biztonsági szolgálatát is ellátó HardGuard Group helyszíni vezetője. A hazai „szurkolók” tárgyakat, hanggránátokat dobáltak a pályára is, ekkor sérült meg a játékvezető.

28882537_9674f1960eebd60c17c04cc1fc206729_wm

Azóta két férfit már azonosítottak, akik petárdát és egyéb tárgyakat dobtak be, ők 1500 lej (nagyjából 100 ezer forint) pénzbüntetésben részesültek. További szankcióként egy évre minden sportrendezvényről kitiltották őket. A kérdés már csak az, hogy Romániában mi számít sportrendezvénynek, ennek a találkozónak, rendezésnek ugyanis ehhez nem sok köze volt, vagy ha szerintük igen, akkor tényleg nagy a baj.

Az óriási botránnyal végződő összecsapást követően a magyar csapat szinte azonnal óvást nyújtott be.

Ez a megyei bajnokságok legalja, amit Craiovában tapasztaltunk. Köpködték és dobálták a cserejátékosokat, amihez a biztonsági szolgálat is asszisztált. Förtelmes volt. Ami a mérkőzés végét illeti, az maga a komédia. Az öltözőfolyosó kijáratánál a Craiova egyik vezetője cukkolta a játékosainkat, és próbált verekedést provokálni. Mindezt úgy, hogy néhány másodperccel később több tucat biztonsági ember jelenik meg, akik a mieinket veszik körbe. Csak a mi higgadtságunkon és a velünk utazó biztonsági embereken múlott, hogy nem vertek meg minket

Benyújtottuk az óvást, felvettük a kapcsolatot az MLSZ illetékeseivel is, minden szinten elmegyünk a végsőkig, ezt nem szabad hagyni. Ez nem a Craiováról és nem a Honvédról szól, hanem egy olyan gyalázatról, ami nem fordulhat elő ma a futball világában.

- ezt már Mendelényi Dániel, a Budapest Honvéd tulajdonosa mondta a napokban.

Azóta az UEFA már tájékoztatta a klubokat, hogy megérkezett a Honvéd óvása, amelyet az etikai és fegyelmi bizottság hétfői ülésén terjesztenek elő.

Kíváncsian várjuk, milyen szankciókkal sújtják majd a románokat, akik saját csapatukat, sőt országukat mutatták be (újfent) a nagyvilágnak. Egy biztos, ha az elvárható döntés születik, akkor példátlan büntetést kell kirónia a szövetségnek, ellenkező esetben éppen úgy lejáratják magukat, mint az állatok módjára viselkedő román fél.

Borítókép: Tóth Csaba