Ez a meleg, nem a Coca-Cola reklám: elviselhetetlen a hőség a BKV-buszokon

Több mint 300 (!) járművön nem üzemel a klíma - állítja a Közlekedő Tömeg blog.

A másodfokú hőségriasztás idején akár 40 fok is lehet az utastérben, a 36-38 fok pedig átlagosnak nevezhető a helyi mérések alapján.

homerseklet

Fotó: Közlekedő Tömeg

Van egy bejelentőfelület is, ide is szép számmal küldenek be adatokat az utasok a légkondicionáló berendezések miatt, a legtöbb panasz egyébként az 5-ös, 7-es, 9-es, 4-6-os, 200E, 136E, 194M, 223M, 32-es és 21-es vonalakon közlekedő buszokkal kapcsolatban érkezik.

Bár a bejelentéseket ők mindig ellenőrzik, és azok rendre igaznak bizonyulnak, az információkat pedig mindig szinte rögtön továbbítják a BKK-nak, ott magasról tesznek a panaszokra.

A BKV Zrt. láthatóan nem törődik a bejelentésekkel - rendszeresen kapunk újabb bejelentéseket ugyanazon járművekre, tavaly óta pedig semmit sem javult a helyzet. Múlt héten több alkalommal végeztünk méréseket, és nem egyszer 35 fok feletti fülledt hőséget tapasztaltunk a buszok fedélzetén.

Ekkora melegben, másodfokú hőségriadó idején a közlekedők jelentős egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, ezt pedig csak tovább növeli a buszok fülledt, forró levegője. De nemcsak az utasok, hanem a buszvezetők is komoly veszélynek vannak kitéve, hiszen nekik gyakran egész nap elviselhetetlen melegben kell dolgozniuk. Ez csökkent koncentrációhoz, a figyelem tompulásához, és akár balesetveszélyes helyzetekhez is vezethet.

írja a Tudatos Közlekedő oldal.

Egészen elképesztő, hogy 2019-ben ez az erős és büszke helyzet egyáltalán felmerülhet egy európai országban. Persze tudjuk: Gyurcsáááány, Sorooooos, Brüsszeeeeel…