Orbáni karrier: A GVH gyanúsítottjából lett Magyarország első számú fegyverbeszerzője!

Nem az ilyen helyzetekre szokták mondani, hogy "félszavakból is értik egymást". Maróth Gáspár az orvosból lett hadfelszerelési kormánybiztos és édesapja, az akadémiai kutatóhálózatok élére kinevezett arabista, Maróth Miklós igen jó kapcsolatot ápolhatnak Orbán Viktorral, ugyanis mindketten - az elkövetkező évek közpénzköltései szempontjából - rendkívül jelentős állami kulcspozíciókba kerültek. Maróth Gáspár a fegyverkezésért felel, apja pedig Orbán Viktor meghosszabbított keze az MTA kutatóintézeteinek „racionalizálásában”, bármit is jelentsen az.

Miközben az első Orbán-kormány idején még a miniszterelnök tanácsadójaként dolgozó, tavaly viszont már Orbán hadfelszerelési kormánybiztosává előlépett Maróth Gáspár felelhet Magyarország ezermilliárdos fegyverbeszerzéseiért, addig főnöke, Orbán Viktor - a hamarosan uniós forrásokkal agyonfinanszírozott - MTA kutatóhálózatok élére hogy,hogy nem éppen Gáspár édesapját, Maróth Miklóst nevezte ki. Pedig a múltjuk egyiküket sem predesztinálja egy magát konzervatívnak nevező kormány kulcsfigurájává.

A Kormány 2018. július 17. napjától Maróth Gáspárt a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki. /1325/2018. (VII. 18.) Korm. határozat/

- írja a tavaly júliusi Magyar Közlöny. Ez pedig nem jelent kevesebbet, minthogy az Orbán-kormány ezermilliárdjai fölött egy olyan ember diszponál jelenleg Orbán Viktor jóvoltából, akit a Gazdasági Versenyhivatali egy jelenleg is zajló eljárásban az egyik főgyanúsítottként tart számon, ráadásul éppen egy többtízmilliárdos közbeszerzés kartellgyanús ügyleteiben.

S talán a fenti idézet mondatnak a tartalma sem segíti elő, hogy a Maróth fiú közpénzmilliárdokat éríntő gyanús ügyleteinek végére minél hamarabb pont kerüljön. Talán az sem véletlen, hogy Maróth Gáspár kartellgyanús ügye jelen állás szerint akár jövő márciusig is elhúzódhat a Gazdasági Versenyhivatalnál. A védekezésre felhasznált iratok, az üzleti titkokra történő hivatkozások mind-mind késleltetik a hasonló esetekben a GVH döntését. S noha a csúszás extrémnek nem igazán nevezhető, mindenesetre jelentős.

De miről is szól az említett GVH vizsgálat?

2015-ben uniós forrásból indították el a KEOP-5.6.0/E/15 - Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása elnevezésű pályázatot, amelynek az volt a célja, hogy különböző képidiagnosztikai eszközökkel modernizálják a magyarországi kórházakat. Elsősorban MR, CT és röntgengépekre lehetett pályázni, melyre végül 81 intézmény nyert el összesen 40,9 milliárd forintot.

A gyanú szerint az egészségügyi intézmények által lehívott, végül a pályázaton elnyert forrás terhére kötött beszerzések összértéke 32,7 milliárd forint volt. A GVH azért indított eljárást, mert alapos gyanú merült fel azzal kapcsolatban, hogy az EU-s forrásokból vásárolt berendezések beszállítóinak vagyis a kartellben résztvevő nyertes cégeknek a rájuk eső rész 20 százalékát vissza kellett osztaniuk. A kartellel gyanúsított cégek között szerepel a VMD Kórház Technológiai Zrt. is, amelynek az egykori szocialista politikus, Weisz Imre mellett Maróth Gáspár is közvetett tulajdonosa, illetve vezérigazgatója volt.

Korábban a 444-hu írta meg, hogy a GVH-s iratok alapján a kartell összehangolásával a versenyhivatal két embert gyanúsít: Maróth Gáspárt és Harmat Sándort. Igen, arról a Harmath Sándorról van szó, akit 2013-ban egy másik ügyben már jogerősen elítélték ipari kémkedésért. Nos, ilyen háttérrel feltehetően nem túlzás azt állítani, hogy hazánk fegyverbeszerzését Orbán Viktor nem bízta a legmegfelelőbb emberre, sőt!

Azonban félrevezető lehet egy normális, hétköznapi ember logikájával, józan paraszti ésszel gondolkodni! El kell vonatkoztatnunk! Meg kell próbálnunk egy morálisan totálisan kiégett, csak a hatalom és a hatalmat jelentő ezermilliárdok bűvöletében élő, ezek elvesztésétől és az elszámoltatástól betegesen rettegő zsarnok fejével átgondolni a kinevezéseket és akkor ráébredünk majd, hogy az erkölcsi gátak hiányát a feltétel nélküli hűség, illetve a „közös bűn élménye” elég jól ellensúlyozza.

Türelmetlenül várjuk a Gazdasági Versenyhivatal márciusi döntését...