Főállatorvos: a sertéspestis legkisebb gyanújára kiirtják a disznóállományt

Őszintén reméljük, hogy Kósa Lali nem stróman anyukájának, közpénzekkel kibélelt sertéstelepe nincs veszélyben, illetve hogy Németh Szilárd már előre betárazta a számára az életben maradáshoz elengedhetetlenül szükséges mennyiséget disznóhúsból, legalább az év hátralevő részére, vagyis felhalmozott nagyjából olyan 300-400 kilónyi élelmet.

Komolyra fordítva, sajnos elég nagy a baj. A Nébih adataiból ugyanis kiderült, hogy 828 településen védőintézkedéseket kellett tenni, ennek során több tucat fertőzött és szigorúan korlátozott zónát jelöltek ki azt követően, hogy tavaly áprilisban egy vaddisznó tetemében kimutatták a vírust.

Arról nem szól a fáma, hogy a vaddisznót egy új, eddig ismeretlen "migránsfaj" fertőzte-e meg, de hazánk erős és büszke kormányának képzelőerejét, no meg a propagandagyárak lelkesedését látva nem lepődnénk meg egy hasonló forgatókönyvön sem.

Amíg van fertőzött terület, addig a nemzetközi jog és a hazai jogszabályok alapján is fenn kell tartani az ellenőrzést, az pedig a magyar hatóság döntése, hogy a lehető legnagyobb biztonságra törekedve a gyanú alapján is már elvégezzük a felszámolást

- vázolta fel a nem túl rózsás helyzetet Bognár Lajos országos tisztifőállatorvos.