Meghalt Sára Sándor

A Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, kiváló és érdemes művész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Duna Televízió első elnöke 85 éves volt.

A 80 huszár, a Cigányok, a Pergőtűz című filmek rendezője sokáig operatőrként dolgozott, többek között Kósa Ferenc 10000 napját, Szabó István Apa című filmjét és Huszárik Zoltán Szindbádját is ő fényképezte. Második feleségét, Szegedi Erikát éppen ez utóbbi forgatásán ismerte meg. Sára Júlia Érdekes adalék egyébként, hogy a tavalyelőtt meghalt Makk Károly mellett, nem csak a közelmúltban elment Konrád György kötődött Berettyóújfaluhoz, de Sára is idejárt iskolába.

Sára Sándor 1979-ben kezdte el forgatni grandiózus vállalkozásként a Krónika - A második magyar hadsereg a Donnál című dokumentumfilm-sorozatot. A film társadalmi hatását jól szemlélteti, hogy a főcsatornán történő vetítés közben előbb hirtelen áttették a kevésbé népszerű 2-es csatornára, végül a vetítését politikai nyomásra megfúrták.

Csoóri Sándor 1993-ban barátját, Sárát kérte fel a határon túli magyaroknak magyar nyelvű műsorokat sugárzó Duna TV főigazgatójának, amelyet végül annak elnökeként egészen az első Orbán-kormányig, 2000-ig vezetett.

Első feleségével, Moór Mariannával kötött házasságából született Sára Balázs operatőr, Szegedi Erikával közös gyermekük pedig Sára Júlia, filmrendező.

A tavalyi évben vette át életműve, illetve pályája elismeréseként a Kossuth Nagydíjat.