A Szent Péter-bazilika mellett sincs diszkó - interjú Losonczy Pállal

Budapest V. kerületének jobbikos polgármester-jelöltje szerint nincs baj a bulinegyeddel, amíg a VII. kerületben marad. A Zsúrpubinak elmondta, hogy Rogán Antal nem érti a viccet, hogy nem áll össze kommunistákkal és azt is, hogy hány szavazattal lenne elégedett.

Zsúrpubi: A Fidesz krumplival és ingyen muskátlival csalogatja a szavazófülkékbe a nyugdíjasokat. Az idősebb generációk meggyőzésére irányul a bulinegyed elleni jobbikos fellépés is?

Losonczy Pál: Ez nem csak az időseket zavarja, hanem mindenkit. Az V. kerületben mondjuk 10 és 90 év között ugyanúgy nem tudnak aludni, mert az utcán ordítoznak. Úgyhogy ez nem igazán nyugdíjas probléma. Viszont egyszer egy bizottsági ülésen Rogán Antaltól megkérdeztem – miután a Sztori Magazinban egy Krumpli nevű kutyával szerepelt -, hogy ha lenne még egy kutyája, annak muskátli lenne a neve?

ZSPB.: Értette a célzást?

L.P.: Nem nevetett. Nem egy humoros fickó.

ZSPB.: Önmagában a bulinegyeddel nincs baj, csak azzal, hogy átterjed az V. kerületre is?

L.P.: Ami a VII. kerületben kialakult, elfogadom, hiszen a város imidzsének is és a turizmusnak is jó. Az ott élők már megszokták, akinek nem tetszett, elköltözött. Ugyanakkor nem szeretném, ha ez tovább terjedne. Kezdi kinőni magát, egyre kevesebb a kiadó hely, viszont én nem lenne jó, ha az V. kerületen belül szintén zenés, táncos szórakozóhelyek tömkelege nőne ki a földből. Ha a VII. kerületben alakult ki ez a rendszer, maradjon is ott. Hunvaldék adtak el ott 2000 és 2005 között számos ingatlant, és ahogy jött a válság, a befektetők nem tudtak beruházni, nem kaptak banki hitelt, az ingatlanok értéke csökkent, leleményes srácok pedig elkezdtek romkocsmákat csinálni. Ott ez elfér, nálunk nem.

ZSPB.: A Jobbik sokszor nevezte magát a fiatalok pártjának. A fiatalok örülnek a belvárosi szórakozóhelyek bezárásának?

L.P.: Tulajdonképpen egy zavaró pontja van az V. kerületnek, a Zrínyi utcában lévő Ötkert nevű hely. A működésével semmi probléma nincs, hiszen nem hallatszódik ki zene, csak amikor hajnalban bezár, egyszerre ezer ember indul el az utcákon hangoskodva. De egyébként úgy tudom, luxus étterem lesz belőle.

ZSPB.: Hogyan küszöbölné ki, hogy ne legyen több Ötkert az V. kerületben?

L.P.: Például a működési engedélyek korlátozásával. Elegáns éttermeknek, bároknak adnánk lehetőséget, bárzongoristákkal, cigányzenével, olyasmivel, ami a Belváros elegáns részére való. Ez a kettősség bármelyik Európai nagyvárosban megvan: van bulis, és van elegáns rész. A bulis rész már kialakult a VII. kerületben, akkor a miénk legyen az elegancia része. A Szent Péter-bazilika mellett sincs diszkó. A teraszok zárjanak be fél 11-kor, mert ez nem tengerpart! Legyen terasz a Duna-parton, ahol senkit nem a zavar, de ne a lakóövezetben.

ZSPB.: Mi a helyzet a turistákat agresszívan invitáló thai masszázs szalonoknak álcázott prostitúcióval és ezáltal az utcaképpel? A buliknál nem zavaróbb, hogy távol-keleti és arab piacosok lepték el Budapest történelmi belvárosát?

L.P.: Valóban, az egy főre jutó thai masszázs szalonok mennyisége lassan eléri a 0,8 százalékot, de sajnos van benne biznisz. Az ázsiaiak jönnek, beköltöznek, masszíroznak és ötször annyi pénzt kapnak, mintha otthon lennének. A magyarok, de főleg az ukránok kihasználják ezt. Fellépni ezekkel szemben úgy lehetne, hogy elmegy a polgármester és felveszi magát videóra. A masszázs nem tiltott dolog, bármi egyébhez pedig tettenérés szükséges.

ZSPB.: Ön az egyetlen önálló polgármester-jelöltje a Jobbiknak Budapesten. Akkor sem támogatta volna az ellenzéki összefogást, ha minden ellenzéki párt Ön mögé állt volna be?

L.P.: Én határozottan kijelentettem, hogy kommunisták mögé nem állok be. Ha ők álltak volna be mögém, az nem fertőzött volna, mert nem én tettem volna meg ezt a lépést. De nem akartak. Sőt, könyörögtek nekem, hogy ne induljak el. Én meg mondtam, hogy hagy induljak már el, mert az, hogy kapjak egy hatodik helyet egy négyfős kompenzációs listán, az nekem nonszensz.

ZSPB.: Pár nappal a választás előtt milyennek látja az esélyeit?

L.P.: Így most van esélyem. Máshogy nem lett volna. Azokra a Fideszből és komcsikból kiábrándult, nem dacból szavazókra számítok, akik elolvassák, végiggondolják a programom. Nekem van például egyedül szlogenem. Én egy kicsit populistára vettem a dolgot, kizárólag a kerület ügyeivel foglalkoztam. Nem is kell sok, 600 szavazattal már jó vagyok, hogy visszajussak, mint képviselő. Polgármesteri ambíciókat ebben a kerületben egy jobbikos normális aggyal nem dédelget.

ZSPB.: Ha már Rogán Antal szóba került: a hatalmas értékű ingatlanvagyon fölött rendelkező Belvárosban különösen fontos feladata lehet egy ellenzéki képviselőnek a korrupció leleplezése is.

L.P.: Feltárásban Juhész Péter volt nálunk erős, támogattam is ebben, csak az volt a probléma, hogy ő nem csak feltárt, hanem azonnal vádolt is. Bár törvényileg volt támogatva a korrupció, mégis egyből kijelentette mindenkiről, hogy tolvaj, rabló. Pedig mindez rendeletileg simán belefért. Hiába indított volna pereket, mindet elveszítette volna. Ésszel kellett volna csinálni. Én a bizottsági munkám során inkább elzártam a csapokat és nem engedtem át olyan eladásokat, amiket gyanúsnak találtam. Viszont erről nem tájékoztathattam volna a sajtót, mert zártkörű anyagok. Az LMP-s Csonka Krisztiánnal legalább 25-30 eladást állítottunk le. Tudunk együtt dolgozni a többi párttal is, mert elfogadják az ötleteimet. A kerületért közösen dolgozni teljesen más, mint mondjuk a parlamentben politizálni. A politika nálunk minimálisan merül csak fel.

ZSPB.: Gondolom, akkor egyetért Vona Gábor javaslatával is, ami a pártmentes önkormányzatokról szól. Főleg, mert Ön is benne van a Második Reformkor Alapítványban.

L.P.: Hosszú utat kell bejárni ehhez, de van remény. Az V. kerületi önkormányzaton belül is találni olyan képviselőket, akik simán részt vennének egy ilyen pártmentes dologban. Kilépnének a pártjukból, hogy civilként folytassák, ha összeállna egy olyan csoport, ami finanszírozni is képes lenne az elképzeléseket.