A pártlap megnevezte a felelősöket a vereségért, ami amúgy igazából győzelem :D

A kormánymédia napi szinten produkál kordokumentumokat, nincs is váratlan fordulat, de a Magyar Nemzet „elemzése” most valahogy mégis kiemelkedik a többi közül. Kósa Lajos is elismerően csettinthet rá.

Bár elmondták, hogy még mindig ők a non plus ultra, Orbán és a mögötte álló médiahad azért valahogy szükségességét érzi, hogy gondolati ütvefúróval jussanak be a vasárnap este megrottyant fideszes szimpatizánsok elméjének legmélyebb bugyraiba, és ott elültessék a győzelem hírének csíráját. A kormánypárti Facebook-oldalakon elnézve a kommenteket, ez eddig meglehetősen sikertelen próbálkozásnak bizonyul, hiszen Mari néni és Karcsi bácsi nem azért ment le a vasárnap délutáni misére Viktorért imádkozni, hogy Budapestnek ilyen „komcsi” polgármestere legyen. A teringetteebugatta!

A pártlapoknál sem zökkenőmentes a kommunikáció, mert némi zavar került az erőbe. Ha ugyanis a címlapon telibe hozzuk, hogy „győztünk”, akkor nehéz megmagyarázni a vereséget. Ez még a sokat edzett narancsos pretoriánusoknak se könnyen megugorható feladat, még akkor se, ha Kósa Lalitól kezdve Szijjártó Péterig minden létező fideszes prominens kijelölte már az irányt: győztünk, ha mondom!

Oké. Ennek fényében, a propagandagyártás sémáinak és a depressziókezelés alapjainak szerelemgyerekeként meg is született a Magyar Nemzet „Nem szavazókat, pozíciókat vesztettek a kormánypártok” c. elemzése. Bár pánikra egyáltalán nincs ok, a mégis pánikoló fideszes hívőknek eme útmutató a következőkre világít rá:

1. Bár a kormánypártok Budapest nagy részén elvesztették a kerületi polgármesteri pozíciók és a képviselő-testületi mandátumok nagy részét, továbbra is magasnak mondható a Fidesz–KDNP iránti pártszimpátia. Sőt, négy kerületet leszámítva minden városrészben jobb eredményt értek el a kormánypártok jelöltjei vasárnap, mint a májusi EP-választáson, és Tarlós István leköszönő főpolgármesterre is tizenhatezerrel többen adták voksukat, mint 2014-ben. :O

2. Míg tavasszal Budapesten 400 ezernél is többen voksoltak az ellenzéki pártokra, ez a szám vasárnap csak kicsivel haladta meg a 350 ezret. Vagyis, ebben is nyert a Fidesz. (Ugyanakkor ez a történelem első olyan szakmai elemzése egy önkormányzati választásról, ahol nem városokra, falvakra, kerületekre lebontva számítják a szavazatokat.) 

3. Akik kikaptak, nagyon kevéssel kaptak ki. (:D)

4. Borkai Zsolt a hibás. (Már nem a vereségért, mert amúgy győztünk, de ahol mégse győztünk, ott is több szavazatot kaptunk, mint májusban, tehát győztünk így is, úgy is, de jobban győztünk volna, ha nincs Borkai.)

5. Budapest a rendszerváltást követően többségében baloldali vezetésű város volt. (Tehát, bár győztünk, itt amúgy sem szoktunk annyira győzni. És a szocik meg Gyurcsány a hibás, hogy bár győztünk, nem győztünk annyira.)

6. Budapest 23 kerületéből a vasárnapi eredmények alapján összesen 14-nek van ellenzéki vezetése, kilenc élén pedig fideszes vagy a kormánypártok által támogatott városvezető áll. (Csak épp nincs mögöttük kormánypárti többség, de azt ki számolja?!) A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésben 15 jobboldali képviselő szavazhat egységesen, ami mindössze kettővel marad el a Fidesz 2010-es eredményétől. Vagyis: győztünk.

Ugye, hogy ugye!

A sportban szokás emlegetni, hogy a győzelmet soha, sehol nem kell megmagyarázni. De hát, kik vagyunk mi, hogy egy nívós, független lap szakmai tudását kérdőre vonjuk?