Nerisztán: A választás előtt százával listázták a hódmezővásárhelyi polgárokat

Márki-Zay Péter polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy valaki ezernél is több hódmezővásárhelyi polgár adatait kérte le a városházán úgy, hogy ezek az adatok nem voltak összefüggésben a munkájával.

Több mint ezer ember adatait kérdezte le egy városházi dolgozó, olyan információkat, amelyek nem kapcsolódtak a munkavégzéséhez - mondta a vásárhelyi városháza informatikai szakembere, Kalotay Balázs a csütörtöki sajtótájékoztatón, amit Márki-Zay Péter jelentett be.

Mint elmondták, a vásárhelyi önkormányzat informatikusai a választás előtti héten arra lettek figyelmesek, hogy a szokásostól jóval nagyobb mértékű lekérdezések történnek, mind egy beazonosítható önkormányzati gépről. Az önkormányzat gépeit jelszó védi, azokra csak a használója léphet be, az információbiztonság miatt a kódot nem szabad másra átruházni, az ügyben érintett dolgozó konkrét személyi felelőssége tehát további tisztázásra vár.

Munkatársak jó része a feladatai elvégzéséhez szükségszerűen informálódik különböző adatbázisokból, a szóban forgó esetben azonban nem erről volt szó.

Személyes adatokat, családi viszonyokat, ingatlanügyeket és számos egyéb részletet gyűjtöttek össze az emberekről. A választáson induló polgármesterjelöltek, az ő családtagjaik, kormánypárti és ellenzéki polgárok egyaránt szerepelnek a terjedelmes listán.

Kis Andrea alpolgármester arról beszélt, hogy az ügy napvilágra kerülése után hátborzongató volt viszontlátni a kiskorú gyermekeink adatait, vagy azt a folyamatot, ahogy egy álnéven tevékenykedő, népszerű vásárhelyi internetes véleményformáló személyét lépésről lépésre felkutatták, és így őt beazonosították.

Azt egyelőre nem tudni, mire kívánták a listát használni, illetve azt sem, az kihez jutott el a vezető állású köztisztviselő kezéből. Az érintetteket értesítették a történtekről. A szóban forgó munkatárs a választást követően felmondott.