Orbán jövőre is megy Moszkvába, Szijjártó pedig a szovjet győzelmet ünnepelni

A moszkovita magyar vezetés rendszeres oroszországi látogatásában nincs semmi meglepő, annak viszont azért van egy különös bája, mikor az állítólagos lelkes "antikommunisták" a II. világháborúban aratott szovjet győzelmet ünneplik.

Minden évben egy csúcstalálkozóra kerül sor. Egyszer Moszkvában, egyszer Budapesten. Tavaly a magyar miniszterelnök látogatott Moszkvába. Ebben az évben az orosz elnök látogatott ide. Jövőre a miniszterelnök bizonyosan Moszkvába látogat

- mondta a Sputnik orosz állami hírügynökségnek Szijjártó Péter külügyminiszter, amelyről az ATV számolt be a honlapján. A találkozó az év második felében lehet.

Szijjártó hozzátette azt is, hogy ő maga valószínűleg részt vesz a május 9-én Moszkvában tartandó győzelem napi megemlékezésen. És ez azért is szép, mert - ha valaki esetleg nem emlékezne rá -, 1945. május 9. kifejezetten a szovjet győzelem napja volt, amire Putyinék nagy csinnadrattával emlékeznek minden évben. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyan 1945. május 7-én írták alá, de a közép-európai idő szerint csak május 8-án 23.01-kor lépett életbe, ekkor azonban Moszkvában már május 9-e volt. A Szovjetunióban hagyományosan mindig május 9-én volt a győzelmi felvonulás, és a legtöbb szovjet utódállam lelkesen ünnepelt. 

Úgy tűnik, Szijjártó Péter és a magyar diplomácia a mai napig hálás a jelentéktelen 45 évig tartó szovjet megszállásért. Is.