Jöhetne már az a víg esztendő: Elégedetlen, boldogtalan a magyar

Jóval az uniós átlag alatt vagyunk.

Az EU azt mérte meg, mennyire elégedettek az életükkel az európai emberek, vagyis, mennyire boldogok. Az Eurostat adataiból kiderül, hogy 2018-ban 7,3 volt az elégedettség aránya uniós szinten, 10-es skálán, ahol a 10 a maximálisan elégedett, a 0 pedig a teljes mértékben elégedetlen.

Ki hitte volna, de a magyar kormány által az aktuális érdekeknek megfelelően hol elrettentő példaként, hol etalonként emlegetett Ausztria áll az élen, de a finnek, norvégok, svájciak is a legboldogabbak közé tartoznak, 8 pont körüli eredménnyel, (idén két utóbbi nem uniós ország is helyett kapott a listán).

Szintén nem meglepő, hogy a sor végén Bulgária kullog (5,4), ahogyan sajnos azon sem akadhatunk fenn, hogy „erős és büszke” hazánk (6,5) is jócskán az átlag alatt szerepel, Horvátországgal, Litvániával, Lettországgal és Portugáliával együtt.

Általánosságban kijelenthető, hogy Nyugat-, valamint Észak-Európában jóval elégedettebbek az emberek, mint Kelet- és Dél-Európában.

Magyarországon egyébként feltűnően kevés a nagyon elégedettek aránya is, ez mindössze 13,1 százalék.

A kutatók szerint megfelelő mennyiségű pénzre, gyermekvállalásra, jó munkára, társra, illetve barátokra van szüksége az egyénnek a boldogsághoz. Így pedig egyáltalán nem meglepő, hogy ez egy újabb olyan lista, amin hazánk nem szerepel valami fényesen, hiszen az alacsony béreket, valamint azt látva, hogy a kormány látszatintézkedései ellenére egyre kevesebb magyar születik, nem is lehetne más az eredmény. Talán, ha épülne még néhány szép stadion...

Visszatérve a nem túl hízelgő eredményre, vajon mi lenne akkor, ha még nem is teljesítene mindenben IS ilyen jól az ország?