Alföldi Orbánékról: aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon

A színész-rendező összefoglalta a rendszer lényegét, szerinte a magyar kormánynak nincs víziója a kultúráról.

Fel akarnak állítani egy olyan rendszert, hogy aki rendes állampolgár, és aki őket támogatja, aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon

- mondta Alföldi tegnap azon a beszélgetésen, amit a Jurányi Házban tartottak, és amin a színész mellett részt vett Gózca Anita újságíró, valamint Független Előadó-művészeti Szövetségtől Boross Martin rendező és Lengyel Anna dramaturg.

A téma természetesen a kulturális finanszírozást átalakító törvénytervezet és annak várható következményei volt.

Ma már eljutottunk odáig, hogy szinte nincs olyan terület, ahol adott lenne a szakmaiság, az Orbán-kormány pedig a kultúrát illetően egyszerűen nem rendelkezik vízióval.

Azt gondolom, hogy színházba járni, színházat nézni, ma nagyon sok embernek a hozzá tartozik az életéhez...Azt gondolom, hogyha nem lesz hova menniük, és mi nézniük, akkor az előbb-utóbb fel fog nekik tűnni. Nagyon nehéz arról beszélni arról, hogy mit lehet csinálni, hiszen iszonyúan nem tudunk összefogni. A nézőkben lehet bízni, illetve a Martinák generációjában

- tette hozzá Alföldi.

A javaslatot minden bizonnyal megszavazza majd a fideszes többség, így más módon kell harcolnunk a zsarnok kultúrára is kiterjedő elnyomása ellen. Ma 18 órakor például a Madách téren lesz tiltakozás. Legyünk ott minél többen, és vágjuk együtt a kiégett despota arcába:

Nem hagyjuk, hogy elvegyék a szabadságunk! 

Alföldi is erre buzdít.