A Deep Purple jött, látott és zúzott!

Valóban zúzós bulit tolt hétfő este a Deep Purple a Papp László Budapest Sportarénában. S bár az első nagy, 1987-es buli Blackmore-Gillan-Glover-Lord-Paice felállása azóta sajnos egy picit átalakult, a banda még mindig baromi hangos és kegyetlen profi!

Az Ian Paice társalapításában létrejött zenekar 1968-óta több tagcserét is túlélve, a mai napig töretlenül hozza azt, amit úgy nevezünk: Deep Purple. A Purple zenéjében keveredett a progresszív, a hard és a soft rock is, némi folkkal, bluessal fűszerezve. Világszerte eladtak több mint 100 millió hanglemezt, hangerejükkel pedig bekerültek a Guinness Rekordok könyvébe is. Nyertek jópár Grammy-t és a mai napig telt ház előtt játszanak.

deep_cikk_2

2016-ban lettek a Rock and Roll Hall of Fame tagjai. A VH1 zene csatorna szerint ők a világ 22. legjobb rockzenekara! Kell ennél több? Aligha! Magyarországon 11. bulijukat adták hétfőn, természetesen telt ház előtt. Az Ian Gillan, Steve Morse, Roger Glover, Don Airey Ian Paice felállásban színpadra lépő csapatot a Monster Truck előzte meg. Az autentikus rockot játszó, kanadai zenekar mára már szép rajongótábort szedett össze, ez látszott a hazai közönségen is, persze sokan támolyogtak ki a bulijuk közben a büfébe, de azért maradtak szép számmal a zúzásuk alatt is. Van egy olyan érzésem, hogy hallunk még róluk itthoni léptékekben is.

9 óra magasságában - rövid átszerelést követően - érkezett a Deep Purple. A zenekar egy hatalmas kivetítő alatt tolta le a bő másfél órát, amibe belefért 16 dal és persze néhány alibi (gitár, dob) szóló is. A repertoárba bekerültek részletek Brahms Magyar Táncaiból, illetve riffek a Mennyből az angyalból is. A Queen legendás 1986-os Népstadionos bulija óta tudjuk, hogy a magyarok nagyon vevők az ilyen személyes gesztusokra.

deep_dob

A setlist gerincét a legendás Machine Head című lemez adta: a Highway Star, a Lazy, a Pictures of Home, a Space Truckin’ és természetesen a Smoke on The Water is bekerült a repertoárba, ahogyan a Black Night, a Hush és a Bloodsucker is. Speciel a Child in Time nekem nagyon hiányzott, de így sem lehettünk elégedetlenek. A Deep Purple jött, látott és zúzott! A bulin rengeteg fiatal arcot is látni lehetett, ami azt jelenti, hogy van igény a Deep Purple klasszikusaira.

Remélem nem utoljára láttuk őket kis hazánkban! Részemről 10/7.5