Jakab Péter: Kritikus a tűzoltók létszámhiánya, de a kormányt ez nem érdekli

Vagy mondhatnánk, hogy ez sem. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult miután a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete szerint a helyszínre vonuló tűzoltóknak már a 20-30 százaléka hiányzik, a létszámhiány pedig így kritikussá vált.

Három hónappal ezelőtt kérdeztem meg a kormányt: milyen mértékben kívánják emelni a tűzoltók bérét, és visszavezetik-e a szolgálati nyugdíjat, mert lassan leszerel az állomány. Azt a választ kaptam, hogy a kormány megbecsüli a tűzoltókat. Ehhez képest a vonulós tűzoltók száma mára a kritikus szint alá csökkent, ezért most újra feltettem a kérdést a belügynek: mit TESZNEK az állományért? - írja Jakab Péter a Facebook-oldalán.

Mint az a Pintér Sándornak küldött írásbeli kérdésből kiderül, a Belügyminisztérium 2020-as jogalkotási tervében nincs semmi, ami akár a tűzoltók anyagi helyzetének javítására, akár az életpályamodell beígért továbbfejlesztésére utalna.

Milyen intézkedéseket kíván tenni a kormány a 2020-as évben azért, hogy a tűzoltók létszámproblémáit orvosolja. Kívánja-e a kormány emelni a béreket, ha igen, milyen mértékben, kívánja-e a kormány visszavezetni a szolgálati nyugdíjat. Hajlandó-e a kormány végrehajtani azokat az intézkedéseket, amelyeket a részemre 2019. szeptember 10-én megküldött írásbeli válaszban államtitkár úr megemlített. Amennyiben igen, szeretném ha a tervezett intézkedéseket nevesítenék is - írja a dokumentumban Jakab Péter.