Volt MVM-vezér: 10-20 százalékkal olcsóbb lehetne a gáz, ha az Orbán-kormány nem fixálta volna az árát a rezsicsökkentéssel

A Magyar Villamos Művek Zrt. egykori vezérigazgatója, Mártha István szerint Paks II. építésétől is vissza kellene vonulni, amíg nem késő.

A 24.hu-nak adott interjút az energetikai szakember, aki sok olyan dolgot mondott, ami nem igazán támasztja alá az Orbán-kormány energiapolitikáját. Igaz, hogy azzal kapcsolatban eddig sem volt kétségünk, hogy Paks II. elsősorban Orbán Viktornak és érdekkörének hatalmas biznisz.

 

Egyre inkább úgy látom: ezen a projekten – a jelenlegi formájában – már semmi nem segít. Azon kellene gondolkodni most már, hogy hogyan lehet belőle emelt fővel részben visszavonulni, illetve átalakítani úgy, hogy az oroszoknak is jó legyen, és Magyarország is haszonnal zárja le végül.

 

- nyilatkozta a Paksi Atomerőmű bővítéséről.

Majd kitért az Orbán-kormány parasztvakító szemfényvesztésére, a rezsicsökkentésére is.

Az elmúlt jó pár évben a földgáz világpiaci, tőzsdei ára jócskán csökkent. Ha a lakossági gáztarifa a világpiaci ártól függne, akkor még két kör rezsicsökkentés benne lehetett volna. Egy kör mondjuk 5-10 százalék, vagyis összesen 10-20 százalékkal kevesebbet kellene fizetnie az embereknek a gázért, ha nem fixálták volna 2013-ban a hatósági árat.

- magyarázta el az energetikai szakember.

marthha

Mártha István (Fotó: Piac&Profit)