Hüpp-hüpp-hüpp, Fidesz trükk: Az Orbánnal kollaboráló Köves Slomó hitközsége felveszi a Magyar Zsidók Szövetsége nevet!

Ez tehát azt jelenti, hogy az orbánista Köves Slomó mostantól nyíltan szeretne az egész magyar zsidóság képviselőjének szerepében tetszelegni. Orbánéknak az antiszemita fideszes politikusok és a ma már nyíltan zsidózó kormánypárti holdudvar miatt egyre nagyobb szüksége van a „kóser pecsétre”. Nyilván ezt biztosítja majd a megfelelő támogatásokért cserébe a Köves Slomó nevével fémjelzett szervezet.

A 2004-ben alakult - egy nemzetközi hálózat részeként létrehozott - Egységes Magyar Izraelita Hitközség csütörtökön EMIH Magyar Zsidók Szövetsége változtatta nevét, ami egyértelműen Köves Slomónak a magyar zsidóság világi képviseletének irányába elmozduló hatalmi terjeszkedését mutatja. Az eddig sokkal inkább csak az antiszemita megnyilvánulásaitól hemzsegő kormánypártok érdekvédelmi szervezeteként és a gyűlöletbeszéd főfelelősét, Orbán Viktort szerecsenmosdató Köves Slomó immáron a teljes magyarországi zsidóság képviselőjeként kíván fellépni. Ennek nyilván elsősorban az egyre durvább magyar közállapotok és az egyre erősödő magyarországi idegengyűlölet miatt jobban és jobban aggódó külföld, pontosabban a nyugati demokráciák felé van relevanciája. Kvázi, ha majd jön egy újabb - antiszemita húrokat pengető - kormányzati kampány, akkor Köves Slomó, mint a jól hangzó Magyar Zsidók Szövetségének elnöke védelmébe veszi néhány milliárd forintért Orbánékat és megnyugtatja a világot, hogy nem történt itt semmi sem. Ahogyan egyébként azt már megtette az EMIH vezetőjeként az egyértelműen antiszemita Soros-kampány idején is.

Mi még arra is emlékszünk, amikor Köves Slomó még a magyar zsidóság nemzetiséggé nyilvánításának igényével próbálta magára felhívni a figyelmet. Aztán időközben az Orbánnak tett meglehetősen vitatható szolgálataival – egyébként a Németh Sándor vezette Hit Gyülekezethez hasonlóan – az EMIH elérte, hogy a Fidesz-kormány bejegyzett és elismert egyházi státusszal jutalmazza meg.

A mostani lépés tehát nem meglepő, ugyanakkor nagy előrelépést jelent a magyarországi zsidóságban szinte kimutathatatlan társadalmi támogatással bíró Chábád nevű ortodox irányzat hazai rabbijának.

Azt nem árt tudni, hogy a Chábád nevű haszid szektához a világ zsidóságának legfeljebb 1 azaz egy százaléka tartozik, szervezettségük miatt mégis sokszor úgy tűnik, mintha ők képviselnék a zsidóságot politikai és kulturális. A másnéven lubavicsinak is hívott közösség - elenyésző társadalmi támogatottságuk ellenére - világszerte komoly befolyással bír, kicsiben ugyanez látható tehát Magyarországon is. Az éppen börtönbüntetése elől a hatalomba körömszakadtával visszakapaszkodni akaró izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu, Vlagyimir Putyin orosz diktátor és az éppen a napokban megvádolt Donald Trump környezetében is komoly szerepet játszanak az említett szervezet hívei. Nyilván nem véletlen, hogy Orbán környezetében is ők mozognak és intézik a szintén korrupt magyar kormánypárt zsidósággal kapcsolatos ügyeit, ügyleteit. A hatalomtól támogatásként kapott ezermilliárdokat a folyamatosan terjeszkedő és térítő tevékenységet végző Chábád jellemzően oktatási intézményeket, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, egyetemeket alapít a különböző országokban, illetve -+világi médiát vásárol magának, s ezeken keresztül érvényesíti, illetve közvetíti akaratát.

 

Az azóta a Fidesztől tízmilliárdos összegeket zsoldként zsebre vágó érdekkör komoly károkat okozott és okoz a magyar zsidóság hazai és külföldi megítélése, illetve reputációja szempontjából.