Elképesztő: Kiderült, miért kapott sok mentődolgozó mindössze pár ezer forintot

A Népszava írta meg, hogy a mentőszolgálatnál többen alig pár ezer forintot kaptak, a kollektív szerződésben rögzített egyszeri 37 240 forint helyett. A hírek szerint akadt olyan, aki 4500 forinthoz jutott hozzá, mérgében pedig visszautalta az alamizsnát.

Volt, aki a 37 240 forint felét, háromnegyedét, vagy éppen csak pár ezer forintot kapott kézhez.

Nemrég kiderült, hogy egészen erős és büszke oka lehet a mentősök „szívatásának”. A lap ugyanis arról írt, hogy a mentőszolgálatnál működő egyik szakszervezet (MOMSz) megtámadta a már említett kollektív szerződést, ami a fenti összeg kifizetéséről rendelkezett. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége ezt azért tette, mert az OMSZ nem ismerte el a létezésüket, és tulajdonképpen kihagyta őket a fontos ügyekből, döntésekből.

A tételt így végül munkabérként számfejtették, ez pedig a közterhek miatt szégyenletes összegeket eredményezett.

Mindez annak fényében különösen elképesztő, hogy a szóban forgó összeg nem valami jutalom, hanem a dolgozók munkaruhájának a mosatási költségeit, a bankszámla költségeket és a cipőhasználatot hivatott fedezni.

Egy egészen pitiáner ok miatt kerültek most kedvezőtlen és méltatlan helyzetbe a mentősök, ami ahhoz vezethető vissza, hogy az Országos Mentőszolgálatnál két jelentősebb szakszervezet van:

A MOMSz és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a (MÖSZ).

Utóbbi Toma Lajos és Cser Ágnes nevével függ össze. És most jön a csattanó!

A hírek szerint nem túlságosan ellenkező Toma részt vett azon a  bértárgyaláson is, aminek eredményeként az egészségügyi szakdolgozók egy részének bére alacsonyabbá vált, mint a kormány által rögzített bértáblában szereplő összeg. Az OMSZ pedig érthetően jobban kedveli az alkalmazkodóbb, nem túl nagy ellenállást tanúsító Tomát és szakszervezetét, mint a valódi változást és eredményeket látni akaró  Magyarországi Mentődolgozók Szövetségét. Nem véletlen, hogy a Toma-féle szakszervezetet hívja mindig tárgyalni az éppen regnáló OMSZ vezetés. 

Ezt a szituációt pedig gyönyörűen kihasználta az OMSZ és a Toma nevével fémjelzett MÖSZ, és a másik szakszervezetre tolták a felelősséget, mondván ők tehetnek róla, hogy a dolgozók munkabérként kapták meg járandóságukat, hiszen nekik volt gondjuk a szerződéssel is.

Hogy más megoldás is lett volna, jól mutatja, hogy a helyzet régóta fennáll, szóval várható volt egy hasonló végkifejlet, és lehetett volna megoldást találni, valamint az is beszédes, hogy most sietve - feltételezhetően a nyilvánosság és a felháborodás miatt - bejelentették, hogy 2020 elején kárpótolni fogják majd a pórul járt dolgozókat.

És, hogy kik a vesztesei ennek a rendkívül kicsinyes, szánalmas történetnek? Természetesen a mentősök, akik semmit mást nem tesznek, csak végzik a dolgukat, cserébe pedig meg is kapják azt a megbecsülést, amire rászolgálnak. Ja, nem.

Elég méltatlan, ahogy a mentődolgozókkal bánnak. A szervezetnél volt, aki a várt 37 ezer forint helyett csak 4500-at kapott év végi juttatásként. Máshol persze nem volt gond az év végi jutalmakkal. Matolcsy jegybankjánál mindenki megkapta a félmilliós “pulykapénzt”

- reagált a hírre Facebookon Lukács László, a Jobbik politikusa.