Navracsics egy évet adott a Fidesznek

Az Európa Kulturális Fővárosa program koordinálásáért felelős kormánybiztos az N1TV-nek nyilatkozta, hogy szerinte a következő egy évben eldől a Fidesz és a kormány sorsa is.

Navracsics úgy látja, sok múlik azon, hogy Orbánék képesek-e a korrekcióra. A kormánybiztos gondolatai részben egybecsengenek Lázár szavaival, utóbbiról mi is megírtuk, hogy már szerinte sem a valósággal foglalkozik a kormánypárt. Navracsics úgy véli, hogy az önkormányzati választások eredményein ez a valóságérzékelési probléma már érzékelhető volt.

A kormánybiztos hozzátette, a Fidesznek egy éve maradt arra, hogy megszólítsa azokat, akik eddig nem tartoztak szavazóik közé.

Csendben tesszük hozzá, amennyiben ellenzéki oldalon közben komoly alternatíva jelentkezne a választók előtt, gyaníthatóan még ez is kevés lenne Orbánék talpon maradásához, akiknek nehéz dolguk lesz, egyrészt azért, mert évek óta kizárólag saját, könnyen irányítható szavazóiknak kommunikáltak, és egyébként is csekély esély mutatkozik arra, hogy rajtuk kívül másokat is sikeresen szólítsanak meg, másrészt még saját szavazótáboruk is jelentősen csökkent.

Amikor két olyan kormánypárti figura, mint Lázár és Navracsics is azonnali változásokat sürget, előbbi Török Gáborhoz hasonlóan mindezt jelentős személyi változtatásokkal kezdené, akkor ott már komoly probléma van.

Orbán leválthatatlanságának, érinthetetlenségének mítosza megdőlt. Az eddig sérthetetlennek tűnő rendszer gyorsabban dőlhet össze, mint gondoltuk volna. Ehhez azonban egy hiteles erő szükséges, amely képes minden tisztességes embert, oldaltól függetlenül megszólítani és képviselni.