Orbáninfó: A kínos kérdéseknél megint ment a kamu

Orbán Viktor 2019-ben egyetlen egy sajtótájékoztatón válaszolt a tőle általában hermetikusan elzárt újságírók kérdéseire, és valószínű idén sem lesz több alkalom erre. 

Telefonon kellett volna regisztrálni – ezt mondták a 24.hu újságíróinak, amikor be szerettek volna menni Orbán Viktor sajtótájékoztatójára. A lap ugyanakkor azt írta: őket meg sem hívták az eseményre, így értelemszerűen a telefonos elvárásukról sem értesülhettek. A múlt évi protokoll szerint küldtek regisztrációs levelet, amelyre nem érkezett válasz. A 24.hu mellett a Direkt36-ot sem engedték be a rendezvényre. A Mérce telefonon próbált regisztrálni, nekik azt mondták, nincs több hely. Mi kedden küldtünk e-mailt, választ sem kaptunk. A hvg.hu szerint a regisztrálást végzők érvelése azért sem stimmel, mert a sajtótájékoztatóra e-mailben kellett regisztrálni, melyben azt írták, hogy egy szerkesztőség egy embert küldhet, a helyszínen lévő tudósítónk szerint azonban a külföldi hírügynökségek némelyike 3 fővel van jelen a Karmelita kolostorban.

Ilyen körülmények között indult a kérdezz-felelek, ahol természetesen a köztévé kérdezhetett először, az ő alákérdezésük pedig plusz 10 perces monológot csapott hozzá Orbán korábbi beszédéhez. A labdát ugyanis nagyon magasra dobták: migráns, Soros, Brüsszel. Nem volt nehéz válaszolni.

Hamar sorra került az Origó is, aki "karácsonygergelyezéssel" indított. Itt sem hangzott el sok újdonság Orbán válaszában, talán csak annyi, hogy:

Én az Origó irányvonalánál mérsékeltebb vagyok - fogalmazott.

Az Index a Navracsics-Lázár-Stumpf-féle jobboldali kritikákról kérdezte Orbánt, aki elmondta, mindhárman a barátai, sőt Stumpf István a tanára is volt, őt különösen tiszteli.

Navracsics munkájára számít a jövőben  is, mert ő az egyetlen volt EU-biztos, aki Fidesz-tag, a tudására nagy szükség van. Lázár János pedig dinamizálta a kormány működését, „csak közben elvesztettük Hódmezővásárhelyt, így most az a dolga, hogy visszaszerezzük”.

Arra a felvetésre, hogy sokakat irritál a Fidesz Magyarországon, Orbán azt mondta, hogy megérti, hiszen "hosszú volt a kampány". 

Ő se örül neki, hogy másképp politizált a kormány kampányban, mint 2018 előtt, de most kormányzás következik, így vissza kell térni a konzultációkhoz. Már másfél éve nem volt, idén legalább kettőt szeretne.

A KESMA-ról szóló kérdésre azt mondta, az egy magánalapítvány, ő nem írt alá semmilyen döntést ezzel kapcsolatban, így szeretné eltolni magától ezt a témát. Ha fake news szaporodik el, szóvá teszi, de nem minősít senkit amúgy.

Nem a tények számítanak, hanem a tapasztalat – ő pedig azt tapasztalja, hogy az Index nem szimpatizál a kormánnyal.

Ha titkosan szavaznának a teremben, szerinte 80-20 arányban vesztenének, mert a teremben is ellenszélben van a kormánymédia. 

A legkézenfekvőbb kérdést talán az RTL Klubnak sikerült feltennie:

Miért csak egyszer lehet a miniszterelnököt kérdezni egy évben? Főleg, ha még akkor se lehet ott mindenki. Ez lenne a kormány bátorsága?

Nos, Orbán szerint ebben van igazság, de: 

ő felesleges vitákba nem megy bele, nem ez a dolga, ráadásul nem reagál fake news-ra, sokan pedig csak azzal támadják szegényt.

Úgy tűnik, a 2020-ra vonatkozó ígérethalmazhoz egyelőre kevesebb cinizmus dukál, már ami a sajtót illeti. Bár valószínűleg 2020 első, és egyetlen sajtótájékoztatója volt a csütörtöki, amin Orbántól kérdezni lehetett.