A Fidelitas új elnöke szerint a Fidesz-KDNP a legnépszerűbb a fiatalok körében

A Demokratának adott interjút Illés Boglárka, a Fidelitas új elnöke, és most végre online is el lehetett olvasni. Így derült ki például, hogy a Fidesz nagyon népszerű a fiatalok körében.

Célunk, hogy a rejtett tehetségek a felszínre kerüljenek, és a teljesítményalapú szemlélet a lehető legszélesebb körben teret nyerjen. Ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárként a tehetségügyért is feleltem, így az ott szerzett tapasztalatomat és tudásomat is a közélet iránt érdeklődő, a magyar nemzet iránt elkötelezett fiatalok képzésének a szolgálatába kívánom állítani – mondta a Demokratának Illés Boglárka, a Fidelitas új elnöke.

A gyorsan ívelő karriert befutott majd' 32 éves ifjú keményen bekezdett, gyorsan leszögezte, hogy ha a Fidelitasról van szó, akkor "Európa egyik legnagyobb politikai ifjúsági szervezetéről beszélünk".

De nem is ez az igazán fontos, hanem az, hogy

még a kormánypárti szimpátiával nem vádolható kutatóintézetek felmérései szerint is a Fidesz–KDNP-pártszövetségnek a legnagyobb a támogatottsága a 18–29 éves korosztályban.

Na, most ez azért érdekes, mert pl. miközben a 2018-as parlamenti választáson országosan 49 százalékot kapott a Fidesz, a 30 év alattiak körében csak 37 százalékot értek el, ezzel a legfiatalabb választók között teljesített leggyengébben a kormánypárt. A második legrosszabbul a 30–39 közötti korosztályban álltak 41 százalékkal, Orbánék legstabilabb bázisa az 50 felettiek között volt ekkor. Ja, s a Závecz Research tavaly őszi mérései szerint a megyeszékhelyeken élő 18–25 évesek között 18,5 százalékra zuhant a kormánypártot választók aránya. 

Fura, de a Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportja 2019 májusában közölt felmérésében arra jutott, hogy az egyetemisták körében a Momentum a legnépszerűbb párt 16 százalékkal, a második a Fidesz 15,5-tel, a harmadik a Jobbik 14 százalékkal. 

A fideszes L. Simon László november végén azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy „a fiatalok között még mindig jól áll a Fidesz, az egyetemisták, a jövő véleményformálói között veszítettünk sokat a népszerűségünkből”. Hozzátette:

a 2002-ben született lányának és kortársainak a Fidesz a hatalmat jelenti, Orbán Viktor pedig apja nemzedékét, ami ellen, mint minden rendes tinédzser, lázad.

Viszont Illés Boglárka legalább a "rejtett tehetségekkel" kapcsolatban igazat mondott. 2017 óta se láttunk ennél szórakoztatóbb politikával kapcsolatos videót: