A kormány felzabálta a jövőt, a fiatalok itthon tartásának szükségét - interjú Z. Kárpát Dániellel

A Fidesz korrupt és a jövőt felélő képviselőjelöltjeivel szemben minden választókerületben egy ellenzéki jelöltre van szükség, ez alapszabály. Ugyanakkor az ellenzéki térfélen csak egy markáns, saját arculatú Jobbik képes megmaradni, mert Orbán-gyűlöletre nem lehet politikát építeni, el kell tudni mondani, milyen hazát szeretnénk és milyen víziónk van a következő évtizedeket illetően – mondta a Zsúrpubinak Z. Kárpát Dániel. A párt alelnöki posztjáért induló országgyűlési képviselő beszélt a lakáspolitika kudarcáról, a fiatalok nehézségeiről,  a Jobbik megoldási javaslatairól, és a közelgő tisztújításról is.

Zsúrpubi: Fél évvel ezelőtt indította el a Mi Várunk elnevezésű programját a Jobbik. Mit tartanak a legfőbb hiányosságnak a lakáspolitika terén, amivel adós az Orbán-kormány? De fogalmazhatunk úgy is, hogy miért lehet olcsóbban bérelni lakást Bécsben, mint Budapesten?

Z. Kárpát Dániel: A válasz egyszerű: az utóbbi harminc év egy egyetlen folyamatábrából álló merénylet a magyar jövővel szemben. Olyan kevés új otthon épül, hogy az csak az ingatlanállomány kétszáz évenkénti cserélődését teszi lehetővé (mit is jelent ez mondjuk egy békásmegyerei panelház esetén?), és a kevés lakás és ház ára annyira magas, hogy a lakhatás luxuscikké vált. Az albérleti díjak elszállását szintén a kínálat hiánya okozza:

egyszerűen mindenki elszabotálta a bérlakások tömeges építését, a saját négyéves ciklusán belül minden kormány felzabálta a jövőt, a fiatalok itthon tartásának szükségét.

A mostani kormány eközben sorra építi le a lakáscélú előtakarékosság támogatását, a CSOK-on keresztül pedig csak felső középosztálytól „felfelé” támogatja a szerencsésebbeket, abban bízva, hogy ezek az áldások majd „lecsorognak” a nélkülöző társadalmi csoportokhoz is – ez vegytiszta neoliberális politika, és mint olyan, szégyenletes is.

ZSPB.: Matolcsy György jegybankelnök szerint a kormányzati lakáspolitika kudarc, ugyanakkor a megoldás „közel van és egyszerű”. Akkor miért most kezdtek csak róla beszélni? A kormány valóban nem vette észre eddig ezt a problémát, vagy nem akarta észrevenni?

Z.K.D.: Tíz éve figyelmeztetem a kormányt a lakhatási kataklizmára. Egy normális demokráciában Matolcsy jogos kritikája egy miniszter felé a mindennapos társadalmi párbeszéd része lenne. Magyarországon azonban merőben szokatlan. Itt minden szó patikamérlegen adagolt, és a napi választói kereslet hullámait igyekszik meglovagolni. A probléma tehát eszi a jövőt, viszont a kormánypárti szavazók egy része elől nemes egyszerűséggel elhazudják. Tisztelet a kivételnek, de több olyan ismerősöm akad, aki 140-160 ezres albérletet kényszerül fizetni, mégis arról győzköd, hogy az ország „épül-szépül”, és soha ilyen fejlődést nem éltünk át… Mindezt kontrasztba állítani azzal, hogy egész Európában itt a legalacsonyabbak bizonyos szakmák alapbérei, legalábbis vérfagyasztó.

Tüntetés a Pénzügyminisztérium előtt januárt 17-én az egyre inkább tarthatatlanná fajuló lakhatási kataklizma miatt.

ZSPB.: A Pénzügyminisztérium Matolcsy szavaira reagálva számokkal kezdett dobálózni, szerintük a kormány jó úton jár. Mit gondol, várható érdemi problémakezelés?

Z.K.D.: Maximum kozmetikai jellegű. Sokkal inkább várható, hogy a felvetést, a bérlakásépítés szükségességét „rátolják” majd Budapestre és az ellenzéki városokra. Az ötletet tehát a kormány tíz év után „felfedezte”, de számonkérni másokon fogja. Hozzáteszem, ha egy önkormányzat bérlakásépítést ígért és bele sem kezd ebbe, pár év múlva ott leszek a tüntetők között az első sorban.

Mert a magyar jövendő nem lehet ellenzékben, azt annak kell szolgálnia, aki éppen az erőforrások felett rendelkezik. Jelzem, hogy több ellenzéki önkormányzattal tárgyalunk a Mi Várunk-program konkrét kivitelezési lehetőségeiről, tehát ellenzékből is „mocorgunk”. Aki pedig még ellenzékben sincs, attól elvárható a gyors cselekvés.

ZSPB.: A Jobbik konzultációt is indított, ahol várják a fiatalok észrevételeit az otthonteremtési programmal kapcsolatban. Az eddigi tapasztalatok, visszajelzések alapján mire lenne leginkább igényük a 30 év alattiaknak? A Fidesz mostanában rájött, hogy őket is meg kellene valahogy szólítani, de a jelek szerint ez nem a lakhatás vagy a bérkérdés lesz.

Z.K.D.: Minden csatornán özönlenek felénk a lakhatással kapcsolatos panaszok, jellemzően két nyomvonalon: a devizahiteles csalás családok tízezreit nyomorította meg, miközben a drága albérlet és az elérhetetlen áru saját otthon külföldre űz ugyanekkora tömeget. Ez a kettős prés sok a magyarság számára – ez látszik a demográfiai adatokon is, ahol sajnos minden egyes fronton újabb romlás következett be. A Fidesz ugyanakkor ezeket a területeket nem látja át rendszerben, nem is áldoz rájuk érdemben, csak ott, ahol ebből marketing-tevékenységet tud kifacsarni: igaz ez a CSOK-ra és a családtámogatási rendszer amúgy támogatandó elemeinek többségére. Éppen ezért nem képes megszólítani a fiatalokat, izzadságszagú próbálkozásai pedig szekunder szégyent ébresztenek.

ZSPB.: Jobbik január 25-én tartja tisztújító kongresszusát, ahol Ön is indul az alelnökségért. Mi a véleménye a Jobbikban jelenleg végbemenő folyamatokról?

Z.K.D.: Úriember egy belső meccs előtt nem beszél a belső dinamikáról. Ugyanakkor a most induló alelnökjelöltek mezőnyében a legrégebben talán én vagyok megtalálható a mozgalom felsővezetésében, így az integritásunk megőrzése kiemelt feladatom. Ennek tudatában és Jakab Péter megtisztelő felkérésére állok a rajtvonalhoz, nem titkoltan azzal a céllal, hogy összefogjam a szakmai munkát, mert évek óta idegesít, hogy a Jobbik „világát”, vízióját nem lehet három jól érthető mondattal körülírni, átadni.

Nem vagyok eltántorítható attól, hogy építő, pozitív és a saját, nemzeti, konzervatív, jobboldali dimenziónkat is megvilágító ötletekkel, megoldásokkal álljunk elő. A Jobbik 2018-as választási programjának összeállítását is ennek szellemében koordináltam, s ha bizalmat kapok a folytatásra, a mozgalom vízióját, jövőképét fogom kikristályosítani. Bárhogy alakul a tisztújítás, ezt a munkát nem lehet megspórolni.

ZSPB.: Egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy: „a Fidesz nagyon nem szeretné, ha én és a csapatom vezetné neki a pártot a 2022-es választásnak”. Ilyen nagy változások következhetnek a Jobbikban?

Z.K.D.: A Fidesz korrupt és a jövőt felélő képviselőjelöltjeivel szemben minden választókerületben egy ellenzéki jelöltre van szükség, ez alapszabály. Ugyanakkor az ellenzéki térfélen csak egy markáns, saját arculatú Jobbik képes megmaradni, mert Orbán-gyűlöletre nem lehet politikát építeni, el kell tudni mondani, milyen hazát szeretnénk és milyen víziónk van a következő évtizedeket illetően. Annak a garanciája - hogy az összellenzéki térfélen ne oldódjunk fel a színkavalkádban -, hogy saját arcélünk és továbbra is markáns vezetőnk legyen, Jakab Péter személye, és azoké, akiknek a vállaira ő majd feladatokat rak. Látható, hogy számtalan külső kísérlet irányul arra, hogy a feloldódás felé mozduljunk el, de ahogy ezek eddig sem jártak sikerrel, úgy a jövőben sem fognak.