Már nem az a kérdés, hogy elbukhat-e Orbán, hanem az, hogy mikor

Orbánék egyik leghatékonyabb fegyvere az (volt), hogy a választási rendszer átalakításával, a fontos intézmények zsebre vágásával, az ellenzéki pártok ellehetetlenítésével, a karaktergyilkosságokkal, a függésben tartással, a félelem generálásával, az erő mutatásával a könnyedén megvezethető szavazóikkal elhitessék hogy egyetlen út van, a változást sürgetők egy jelentős részét pedig apátiába süllyesszék, elhitetvén velük, hogy a mindent a markában tartó hatalommal szemben vívott harc kilátástalan és értelmetlen.

Október 13-a viszont adott valamit, amit április 8-a elvett, ez pedig a remény. Az évek óta csak strómanjai (no meg saját maga) egyre nagyobbra hizlalására, valamint hatalma megtartására fókuszáló vezér érinthetetlenségének mítosza végleg a múlté. Miközben a bukás szelét a tarkójukon érezve már a kormánypárti szereplők is sürgős, személyeket érintő változásokat sürgetnek, néhány szakértő szerint a Fidesz még mindig rendezheti sorait, ők úgy látják, jelentős, de csak átmeneti zavar támadt az erőben.

Az önkormányzati választásokon az összefogásnak és persze Borkai brutális lebukásának köszönhetően elért eredmény csak egy részsiker. 

Orbánéknak ugyanakkor - megelőlegezve, hogy ezt 2022-ig egyáltalán megtehetik - nagyon nehéz lesz építkezniük. Ettől a ponttól már szinte lehetetlen „visszafordulniuk” és a bólogatáson, tapsikoláson kívül nem sok mindenre képes, orruknál fogva vezetett szavazókon túl másokat, például a fiatalokat sikerrel megszólítaniuk.

De van-e egyáltalán ennyi ideje Orbánnak? Esélytelen, hogy a kiégett despota által kiépített rendszer még a választások előtt darabjaira hulljon? Igen? Valóban?

És annak mekkora volt a valószínűsége, hogy az április 8-án gyakorlatilag megsemmisülve "kígyózó" Gyurcsány és pártja - ha gyaníthatóan csak átmenetileg is - de pár hónappal később újra borzasztóan elégedetten vigyorogjon? Vagy ha már itt tartunk, ebben a közegben ki számított Karácsony sikerére?

Egy tiszta, egyértelmű utat kijelölő, akár az összefogás élére álló, ha úgy tetszik hiteles vezér felbukkanása - aki végre kicsalogatná a még mindig törzsi harcokat vívó, ezzel tulajdonképpen Orbán és sleppje érdekeit szolgáló embereket a lövészárkukból - jelentheti az utolsó szöget a jogállamiságot páros lábbal tipró rezsim koporsójában.