Jakab Péter: Miközben Orbán oligarchái dollármilliárdosok, a kormány a magyar munkavállalókról az utolsó bőrt is lehúzza

Jakab Péter, a Jobbik elnöke kedden a kiskeresetű munkavállalók adómentességéről, illetve béremeléséről szóló határozati javaslatot nyújtott be. A párt azt javasolja, hogy a kormány azonnali hatállyal mentesítse a személyi jövedelemadó alól azokat a dolgozókat, akiknek a fizetése még a magyar átlagot sem éri el.

A Jobbik elnöke keddi sajtótájékoztatóját azzal nyitotta, hogy ahogy a megválasztása előtt ígérte, a pártja olyan kérdésekkel kíván foglalkozni, melyek az emberek mindennapjait érintik. A leginkább húsbavágó kérdés  a megélhetési válság, az alacsony bérszivonal, így erre dolgoztak most ki egy megoldási javaslatot.

Az átlag magyar melós, ha beledöglik se tud egyről a kettőre jutni, ezen változtatni kell, hiszen szinte minden magyar munkavállalót érint a probléma. Szinte, hiszen van egy vékony kormányközeli réteg, aki úgy is képes volt az elmúlt évtizedben jelentős vagyonra szert tenni, hogy azért nem nagyon dolgozott meg. De egyébként a magyar társadalom legszélesebb köre oly mértékben elszegényedett, hogy mára mi vagyunk az EU második legszegényebb országa - fogalmazott Jakab Péter.

Hozzátette, hogy ma már a szlovák, a lengyel vagy a cseh minimálbér is 20-25 százalékkal magasabb mint a magyar. A Jobbik nem tudja elfogadni, hogy miközben Orbán oligarchái dollármilliárdosok, a kormány a magyar munkavállalókról az utolsó bőrt is lehúzza, kivérezteti őket, és érdemi megtakarítás nélkül kénytelenek várni a gazdasági válságot, pedig erre a válságra fel kell készíteni a lakosságot: nem propagandával, hanem érdemi segítségnyújtással.

Éppen ezért - mint azt Jakab Péter elmondta - Jobbik azt javasolja, hogy a kormány azonnali hatállyal mentesítse a személyi jövedelemadó alól azokat a dolgozókat, akiknek a fizetése még a magyar átlagot sem éri el.

Így azonnal 45 ezer forintos béremeléshez lehet juttatni azokat a munkavállalókat, akik nettó 200 ezer forintot vagy annál kevesebbet keresnek egy hónapban - tette hozzá.

A Jobbik elnöke rámutatott, hogy az intézkedés 2 millió dolgozónak az életét könnyítené meg pusztán azáltal, hogy a költségvetésből hozzávetőlegesen 800 milliárd forintot csoportosítana át nem máshova, mint a kiskeresetű magyar dolgozók pénztárcájába. Vagyis ez a pénz nem veszik el, csak át alakul, nem veszik el a kormányzati korrupcióban, a stadionépítésekben és a látványberuházások erdejében, csak átalakul béremeléssé - jelentette ki.

Jakab Péter felelevenítette, hogy a Pénzügyminisztérium korábban biztosította arról, hogy a kormány kész minden lehetőséget megvizsgálni az adómentesség szempontjából, szerintük azonban ma már nem vizsgálódni kell, hanem cselekedni.

A Jobbik elnöke és frakcióvezetője éppen ezért ma benyújtotta a kiskeresetű munkavállalók adómentességéről, illetve béremeléséről szóló határozati javaslatot, és mint mondta, a szavazás során ki fog derülni, hogy ki azok, akik tényleg meg akarják védeni a magyar munkavállalókat.

Kérdésre válaszolva, hozzátette hogy a magyar társadalom nyomásgyakorlása elég kampány lehet a megvalósításhoz, hiszen 2 millió emberről van szó, akik napi szintű megélhetési problémákkal küzdenek.