Ilyenkor derül ki, hogy a lózung-puffogtatás kevés ahhoz, hogy működjön egy ország

Nem csak az egészségügyi ellátás, de az oktatás sem képes megküzdeni a koronavírussal.

Korábbi cikkünkben arról olvashattál, hogy a 65 év feletti orvosok és ápolók kivonásával leállhat a nem sürgősségi betegellátás hazánkban. Mindebben természetes óriási szerepe van a kivándorlásnak, hiszen ma ott tartunk, hogy ez csaknem 50 ezer egészségügyben dolgozót érint.

Az oktatás életében is „izgalmas” nap ez a mai, hiszen a kormány végre valahára elrendelte az iskolák bezárását. Orbán javaslata szerint így mától digitálisan folyhat a tanítás.

Más kérdés, és nem megbántva ezzel a pedagógusokat, a brutális mértékű kivándorlásnak, az alacsony béreknek, a pályaelhagyásnak köszönhetően az egészségügyhöz hasonlóan itt is rendkívül sok idősebb dolgozóval kell számolni. Nagy részük pedig - és ebben semmi túlzás, vagy bántó nincs – nem lesz képes megbirkózni a távoktatás jelentette technikai kihívásokkal.

De nem csak ők, hanem a legtöbb intézmény sem. És bizony azzal is számolni kell, főként vidéken, és nem, nem csak a falvakban, hanem bizony kisebb városokban is, sok esetben a családoknak egyszerűen nincs internet hozzáférése. Arról nem is beszélve, ha tegyük fel, minden adott a miniszterelnök által röhögés nélkül felvázolt elképzeléshez, az alsóbb osztályosok pl. nyilván még nem képesek ezen a módon elsajátítani a tananyagot.

Szóval ennek az egésznek éppen annyi a realitása, mint annak, hogy Orbán holnap lefutja a maratont…

Kéri László egyébként tűpontosan foglalta össze Orbán bejelentésének lényegét:

Végre csak kinyögte, hogy bezárják az iskolákat. Igaz azonnal át is keresztelte „digitális távoktatássá”, mintegy ezzel csökkentve saját, korábbi katasztrofális tévedésének súlyát. És arcátlanul elkezdett erről úgy beszélni, mintha ezt már „majdnem amúgy is” bevezettük volna… Jövőre terveztük, de milyen jó, hogy itt van ez a vírus, meg a járvány, mert így előbb állunk át a legmodernebb oktatási formákra. Mondja ezt annak a kormánynak a vezetője, amely az elmúlt hetekben készült az puccsszerűen áterőszakolt NAT segítségével visszalökni a hazai oktatás szellemiségét a 19. század világába.