Jakab Péter: Semmi nem indokolja, hogy Orbán Viktornak élethosszig tartó felhatalmazást adjunk

Azt ugyanis királyságnak hívják - mondta a Jobbik elnöke a Magyar Hangnak adott interjújában.

Jakab Pétert a Magyar Hang kérdezte Orbán legújabb diktatórikus lépéséről. A Jobbik elnöke elmondta, hogy abban nincs vita, hogy a veszélyhelyzetet meg kell hosszabbítani, hogy az eddigi kormányzati késlekedés helyett végre gyors döntések szülessenek, és a kormány akár további 2-3 hónapig rendeleti úton kormányozzon. Szerinte ha a rendkívüli helyzet ezen idő elteltével is indokolttá teszi, akkor ezt követően készek újabb felhatalmazást is adni a kormánynak, de 

azt semmi nem indokolja, hogy Orbán Viktornak élethosszig tartó felhatalmazást adjunk. Azt ugyanis királyságnak hívják - jelentette ki Jakab Péter.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy nem a demokráciát kell felszámolni, hanem a járványt. Ehhez nem korlátlan hatalom kell, hanem minél hatékonyabb intézkedések:

a kormánynak sokkal több tesztet, szűrést, védőfelszerelést kellene biztosítania, ha kell – márpedig véleményünk szerint a megelőzés szempontjából fontos lenne – kijárási tilalmat kell elrendelnie, és anyagi segítséget kell nyújtania a bajba jutottaknak - fogalmazott.

Jakab Péter felhívta a figyelmet, hogy ha Orbán úgy ítéli meg, akkor 2 vagy akár 4 évig is lehet parlament nélkül kormányozni, addig pedig választás sem lesz.

A kétharmad már nem elég, nekik minden kell. Ehhez nem asszisztálhatunk. A magyar emberekért bármit megteszünk, de királycsinálók nem leszünk. Még az ókori Rómában is csak korlátozott ideig választották a diktátort, 6 hónapra. Úgy tűnik, hogy Orbán Viktornak ez sem lenne elég - mondta a Jobbik elnöke.

Azt is leszögezte, hogy ha elvonul a vihar és kitisztul az ég, vagy visszatérnek a Parlamentbe, vagy ha erre nincs mód, akkor a népnek kell véleményt formálnia velük együtt az utcán, ugyanis "nem lehetünk dél-amerikai katonai diktatúra".