Gusztustalan: Orbán a koronavírus elleni harcból is hatalmi játszmát csinált - videó

Hát nem fura? Orbán eddig még a válsághelyzet alatt sem nagyon merészkedett a nyilvánosság elé, most azonban, hogy már nem lehet kérdéseket feltenni, és hamarosan a felhatalmazási törvényről szavaznak, a miniszterelnök részt vett az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Mindez már önmagában is rendkívül szánalmas, pláne annak tükrében, hogy például a cseheknél rendre a legfontosabb kormánytagok tájékoztatják a közvéleményt, többnyire a kormányfő részvételével.

Orbán még ezt a helyzetet is felhasználva, már most megkezdte az ellenzék ellen hangolást, megragadta az alkalmat és hatalmi érdekeit szem előtt tartva, a vírus elleni harc mögé bújva kért felhatalmazást.

Majd a betegek számárára, állapotára tért rá, amikor feleszmélt:

A csoportos fertőzések időszakából hamarosan átlépünk a tömeges fertőzések szakaszába.

Ezt követően a készleteket vette sorra, darabszámokat mondott a maszkok, kesztyűk, védőruhák, lélegeztetőgépek esetében. A gond az, hogy közben az egészségügyi dolgozók országszerte folyamatosan panaszkodnak, sőt könyörögnek, mert nincs elég eszköz a védekezéshez.

Orbán arról is szót ejtett, mennyi egészségügyi szolgálatra beosztható ember van az országban. Azt nem tudni, ebbe beleszámolta-e azt a több tízezer egészségügyben dolgozót, akik már 65 év felett vannak, és kivonták őket az ellátásból.

Egyébként mennyi lenne az a szám, ha nem lennének szánalmasak a bérek, a munkakörülmények, ha egy fiatal számára lenne ebben az országban valamiféle jövőkép? Ha nem hagyta volna el az elmúlt tíz évben több százezer honfitársunk az országot?

Holnap reggeltől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos, dolgozó speciális maszkot kap.

- folytatta büszkén Orbán. Milyen kár, hogy csak most jutott el idáig hazánk erős és büszke miniszterelnöke, aki mellesleg hozzátette, a többi, nem koronavírusos beteg mellett dolgozó (már ha ez adott esetben kiderül, ugye), sebészi maszkot kap, ami, mint tudjuk, a vírus ellen harcban gyakorlatilag semmi nem ér...

Orbán a rendőri, katonai intézkedésekkel kapcsolatban a korábban már ismertetett dolgokat vette sorra, majd elmondta, 139684 főt tudunk igénybe venni rendfenntartásra, hogy aztán a gazdasági akcióterv kiegészítéséről is beszéljen.

Orbán ma is pusztán szavakkal próbálta bizonygatni, hogy ők nem késlekednek, hanem cselekednek, ez azonban már nagyon kevés. Továbbra sem jelentettek be olyan döntéseket, korlátozásokat, amiket külföldön, a környező országokban már rég, egységesen megléptek, ezzel pedig a vírus terjedését is sikeresen lassították le.

Az elmúlt hetekben világossá vált,

a kormány lassan, határozatlanul reagál, és képtelen gyors döntéseket hozni, Orbán pedig nem a korona ellen, hanem a koronáért harcol.

Miután pl. Románia és Csehország is sokkal kézzelfoghatóbb segítséget nyújtott a bajba jutottaknak, és miután a Jobbik komplett javaslatcsomagokat tett le Orbán elé, lassan két hét után sikerült hat új gazdaságvédelmi intézkedésről is dönteniük:

- a taxisok után további 81 ezer kisvállalkozónak adnak felmentést a kata-fizetés alól június végéig,

- a március előtt keletkezett kata hátralékokat felfüggesztik, azt elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után fizetni,

- a turizmushoz hasonlóan a magyar médiaszolgáltatók is járulékmentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt,

- a kilakoltatásokat, végrehajtásokat felfüggesztik,

- az adóhátralékok behajtását is a veszélyhelyzet végégi felfüggesztik,

- a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-,gyed-támogatásokat fenntartják.

Müller Cecília aztán jó hírt is közölt: ő egyre kevesebb idős embert lát az utcán. A kérdés már csak az, hol kereste őket?