Elképesztő: az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozóinak megtiltották a szájmaszk viselését

Pedig több országban már a köztereken, vagy éppen a boltokban is kötelező a maszk használata. Érthető módon aggódnak a dolgozók, hiszen sem őket, sem az érkező donorokat nem tesztelik koronavírusra.

Önbevallás alapján szűrik a donorokat, köpenyben, gumikesztyűben. A dolgozók hiába hordanának maszkot, a szolgálat vezetése azt nem engedélyezi.

A kórházakban, egészségügyi intézményekben alkalmazott szájmaszkok célja megakadályozni, hogy viselőjük ne terjessze tovább a vírusokat, baktériumokat, nem pedig az, hogy az egészséges embereket megóvja a fertőzésektől. Erre való tekintettel kollégáink nem viselnek szájmaszkot.

- mondta az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese.

Nem meglepő, hogy a furcsa és felelőtlen tiltás a 24.hu szerint nagy ellenállást váltott ki a dolgozókból, akik ígéretet is kaptak, hogy újratárgyalják a kérdést, ez azonban egyelőre nem történt meg.

Tegnap pedig a jobbikos Lukács László kérdésére a Parlamentben végre Orbán is elismerte, nincs elég maszk.

Ma nem tudom garantálni a magyaroknak azt, hogy lesz elég védőmaszk az országban, amit patikai forgalomba meg tudnak vásárolni, és mindennap hozzá fognak jutni. Ezért kérem őket, hogy viseljenek maszkot, de nem tudom garantálni ennek föltételeit, ezért elő sem írhatom a kötelezőségét

- mondta a miniszterelnök.

Tehát Orbán Viktor szerint is maszkot kell hordani, és csak azért nem fogják kötelezővé tenni, mert a kormány nem tudja azt mindenkinek garantálni

- összegezte a helyzetet Lukács.

Ennek tükrében különösen érdekes és aggasztó, hogy a Bayer Zsóti felesége, Bayerné dr. Matusovits Andrea által vezetett vérellátó egyszerűen megtiltotta a dolgozók számára a szájmaszk használatát.