A Fidesz-média szerint ellenzéki hangulatkeltés, hogy magas a magyar halálozási ráta

Közben minden 2. koronavírusos beteg kórházban van és minden 10. meghal Magyarországon.

Az ellenzék Gyurcsány Ferenc vezérletével igyekszik gyöngének beállítani a magyar védekezést, amihez irreleváns, félrevezető statisztikákat hívnak segítségül. Az adatok alaposabb – népesség- és időarányos – vizsgálatából azonban az derül ki, hogy hazánkban az uniós átlagnál lényegesen alacsonyabb a járvány halálozási rátája, Nyugat-Európában pedig több áldozata van a koronavírusnak, mint a kontinens keleti felén – írja a Magyar Nemzet.

Ez a két mondat több szempontból vicces, ugyanakkor nem igényel túl sok magyarázatot. Elég csak egy infografika a valóságról:

Az orbánista média szerint "a halálozási rátát is népességarányosan kell vizsgálni, hogy releváns összehasonlításokat lehessen tenni". Így számolva hazánk az Európai Unió 27 tagállama közül a 12. helyen áll. És ez szerintük jó.

Persze, miután Kovács Zoltán elmondta, hogy "a magyar járványgörbe, a megbetegedések száma, a betegek és az elhalálozások száma pontosan az időben hozott intézkedések miatt nemzetközi összevetésben is kiállja a próbát", úgy tűnik, a kormány amúgy sem nem tulajdonít túl nagy lehetőséget az elhunytak számának.