Gulyás Gergely nem talált kivetnivalót abban, ahogyan Kövér a nőkről és az ellenzékről beszélt

Júniusig nem nyitnak ki az iskolák, augusztus közepéig nem lesznek 500 fősnél nagyobb rendezvények - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

Gulyás megállapította, hogy a védekezés, a veszélyhelyzet 50. napjára az első fázis végére értek.

Az egészségügy akár a tömeges megbetegedésekre is felkészült, és sikerült a járványt leszorítani, nemzetközi összehasonlításban is viszonylag alacsony maradt a fertőzöttek száma.

- mondta a miniszter. Az már más kérdés, hogy milyen mértékben lehet komolyan venni egy olyan ember szavait, aki szerint

a 65 éven aluliak nyugodtan megfertőzhetik egymást.

Az is jól hangzik, legalábbis a fideszes szavazók felé biztosan kiváló hatékonysággal kommunikálható, hogy alacsony maradt a fertőzöttek száma. Bár ez a mondat úgy szólna helyesen, hogy a regisztrált fertőzöttek száma. Erős és büszke kormányunk ugyanis gyakorlatilag az összes többi országtól eltérően nem tartotta fontosnak a tömeges tesztelést, így a fertőzöttek valós számára maximum következtetni lehet.

Az összes fertőzés 60-70 százaléka és az összes haláleset 70 százaléka Budapesten történt, így Budapesten a szabályok nem fognak változni.

- jelentette ki Gulyás a területi különbségekre utalva, hozzátéve, az élet újraindítható, de erre és az idősek biztonságára továbbra is figyelni kell.

Arról is döntött a kormány, hogy

reprezentatív tesztelés indul, hogy megtudjuk, körülbelül hány százaléka lehet túl tünetmentesen a megbetegedésen. A kórházakba kerülő embereket és az idősotthonok dolgozóit is kötelezően tesztelni kell.

Továbbá eldőlt, hogy

  • 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 év fölöttiek mehetnek a boltokba,
  • a tömegközlekedésen maszkot kell hordani, illetve a 1,5 méteres távolságot be kell tartani,
  • az iskolai oktatás május végéig nem tér vissza,
  • az ingyenes parkolás bevált, ezért fenntartják,
  • augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani,
  • május 4-től viszont a profi, amatőr és tömegsportban engedélyezik az edzést és a zártkörű rendezvényeket.

Gulyást arról is kérdezték, mit gondol Kövér László kijelentéseiről, és szerinte a magyar nemzet rész-e az ellenzék.

A miniszter arra jutott, hogy Kövér rendkívül visszafogottan beszél az ellenzékről, ahhoz képest, ahogy az beszél a kormányról, az ellenzék pedig az elmúlt hetekben Brüsszelbe járt az országot feljelenteni.

Az ellenzék magatartása semmilyen okot nem ad arra, hogy a velük való összefogásról beszélhetnénk

– tette hozzá Gulyás.