Országszerte kivéreztethetik Orbánék az önkormányzatokat

Egy tollvonással elvennék számos önkormányzattól az iparűzési adót, ahogy tették azt például Göd esetében.

Arról, hogy Orbánék a járványra hivatkozva elvették Göd bevételeinek a harmadát, korábbi cikkünkben írtunk. A háziállatok réme, az éjaszkánként rendkívül aktív Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslata alapján a kormány az egész országra kiterjesztené a gödi modellt.

A javaslat lényege, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilváníthatná azokat a területeket, ahol legalább ötmilliárd forintos, kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű beruházás zajlik.

A feltételek között szerepel továbbá, hogy

  • a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű legyen a beruházás,
  • illetve a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését szolgálja.

Ezzel az érintett területek a Fidesz által vezetett megyei önkormányzatok tulajdonába kerülne, ami azt jelenti, hogy nem a települések, hanem a kormánypárti vezetés szedheti be az iparűzési adót.

"A Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti" - tette világossá korábban Göd ellenzéki polgármestere, mihez vezet a kormány legújabb, igencsak bosszúszagú húzása.

A háziállatok réme által kidolgozott javaslat már tartalmazza azt a tavaly novemberben belengetett módosítást is, ami előírja, hogy a települések által beszedett iparűzési adót elsőként tömegközlekedésre, a fennmaradó összeget pedig a szociális ellátások finanszírozására kell fordítani. A hivatali dolgozók személyi juttatásait, az ehhez kapcsolódó járulékokat és adókat legfeljebb olyan mértékben lehet kifizetni belőle, amilyen mértékben az önkormányzatot az adóerő-képessége szerint „a hivatali működési támogatáshoz kapcsolódó beszámítás terheli”.  

Kíváncsian várjuk, hány fideszes vezetésű települést érint majd a kormány által kitalált sarc, amely eddig rendre ellenzéki vezetésű területeket sújtott.