Varga Judit arról beszélt volna az EP-ben, hogy az EP nem demokratikus

Az igazságügyi miniszter szerint történelmi árulás, hogy nem szólalhatott fel. Nem viccelt.

Már beszámoltunk Varga Judit páratlan meneteléséről, amit azért folytatott Orbán Viktor farvizén, hogy felszólalhasson az EP magyar felhatalmazási törvényról szóló vitáján. Mivel nem kapott szót, csak a Facebook-oldalán oszthatta meg, mit mondott volna el. 

Orbán pedig közben harcos "amazonnak" nevete miniszterét.

Varga Judit beszédének leirata némi magyarázkodással indult arra vonatkozóan, hogy miért is kapott korlátlan hatalmat Orbán, majd a miniszterasszony belelendült, és egyenesen az EP demokratikusságát vonta kétségbe.

Minden európai országnak jogában áll rendkívüli intézkedéseket bevezetni az állampolgárok védelméért és a válság felszámolásáért. A magyar kormány gyorsan, hatékony lépéseket tett, és a magyarok áldozatvállalásának, fegyelmezettségének köszönhetően eddig sikerült megakadályoznia, hogy a járvány más tagállamokhoz hasonlóan tragikus méreteket öltsön - fogalmazott.

Aztán közölte, hogy az Európai Unió történelmének legnagyobb válságával néz szembe. Az uniós állampolgárok azt várják, hogy az életükért, egészségükért és jólétükért vívott küzdelemben az EU minden rendelkezésére álló eszközzel támogassa a tagállamokat. Az Európai Parlament ennek az elvárásnak nem tudott megfelelni, az intézmény "nem a megoldás, hanem a probléma része" - vélekedett.

Varga Judit szerint minden európai országnak jogában áll rendkívüli intézkedéseket bevezetni az állampolgárok védelméért és a válság felszámolásáért. A magyar kormány gyorsan, hatékony lépéseket tett, és a magyarok áldozatvállalásának, fegyelmezettségének köszönhetően eddig sikerült megakadályoznia, hogy a járvány más tagállamokhoz hasonlóan tragikus méreteket öltsön - írta, illetve mondta volna, ha hagyják.

Aztán 166351653063615316. alkalommal is elismételte, hogy Magyarország kormánya március 11-én az egészség és az élet megóvásáért, valamint a gazdaság helyreállításáért veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ez az ország alaptörvényében szabályozott rendkívüli jogrend, amely 15 napig marad hatályban, ha a kormány az Országgyűlés felhatalmazása alapján meg nem hosszabbítja azt. Az Országgyűlés ezt a felhatalmazást a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény elfogadásával megadta (az Országgyűlés itt jelen esetben a kétharmados Fidesz-KDNP többség).

Újra elregélte, hogy

a felhatalmazás sem időben, sem tartalmában nem korlátlan: a kormány rendkívüli jogkörét a járvány és annak káros hatásainak megelőzéséért, kezeléséért, felszámolásáért gyakorolhatja, az Országgyűlés bármikor, akár a veszélyhelyzet megszűnését megelőzően is visszavonhatja a felhatalmazást, a rendkívüli intézkedések pedig hatályukat vesztik a veszélyhelyzet megszűnésével (vagyis a kétharmados Fidesz-KDNP többség vonhatja vissza).

Varga Judit szerint a felhatalmazás nem egyedi. És amúgy is ülésezik a parlament (a kétharmados Fidesz-KDNP többség által uralt parlament).

És nem sokkal később következhetett a tetőzés. Mármint nem a járvány tetőzése, hanem Varga Judit mondandójának kvintesszenciája ért fel a csúcsra:

Nevezheti-e magát demokratikusnak egy olyan intézmény, ahol nem magától értetődő, hogy meghallgatják a másik felet is, amelyik a járvány elleni küzdelem legnehezebb időszakában "támadja meg az egyik tagállamot, kérdőjelezi meg intézkedéseit, és ássa alá döntései legitimitását?" Szerinte ez még ellenségek között sem szokványos eljárás, "az európai családon belül pedig történelmi árulás.

A lecsengés már a szokásos lózunggal zajlott:

Magyarország kormánya továbbra is mindent elkövet azért, hogy megvédje polgárainak életét, egészségét, jólétét, és erejéhez mérten segítséget nyújtson másoknak is a védekezésben az EU határain belül és kívül.

Varga Judit bízik benne, hogy az EP is megtalálja a módját annak, hogy a jelenlegi "pótcselekvés" helyett méltó szerepet vállaljon ebben a feladatban.

És ha már méltóság: Varga Judit igazát Facebook-szavazásban is szerette volna bizonyítani. Mondjuk úgy, hogy "hazai pályán" is elég necces lett a végeredmény, nehezen hozta a kötelezőt.